Шість порад, як змусити стрес працювати на себе

11 Травня 2017 13:36

khmelnytsky.com.ua

Часто у нашому житті трапляються стресові ситуації: важлива зустріч, презентація проекту, виступ перед великою аудиторією тощо. Стрес допомогає нам краще справитися зі складною ситуацією. 

Відомий нейропсихолог, співкерівник Global Brain Health Institute дублінського Трініті коледжа, професор Йєн Робертсон зазначає, що стрес ми часто наче відчуваємо у животі, оскільки перед небезпекою процес травлення не є пріоритетним, повідомляє видання The Telegraph.

«Ми відчуваємо стрес, коли вважаємо, що вимоги до нас перевищують нашу здатність їм відповісти. Це призводить до відчуття тривоги та загрози, стаючи тригером реакції «бийся або біжи». Це активація периферичної автономної нервової системи, що вивільняє гормони на кшталт кортизолу та адреналіну, прискорює серцебиття та надсилає більше кисню до м’язів, щоби ми, в буквальному сенсі, змогли битися або тікати», – розповідає професор Йєн Робертсон.

Професор Робертсон наводить декілька порад, як змусити стрес працювати на себе.

1. Навчіться налаштовуватися позитивно

Прискорене серцебиття та сухість у роті – є симптомами не лише стресу, а й у позитивного хвилювання. За словами професора Робертсона, вся справа в контексті, який можна самостійно змінювати. Слід налаштуватися позитивно, а в складній ситуації спробувати знайти переваги та нагоду у тому, щоб навчитися долати стресовий стан.

2. Видихайте з себе неспокій

Як зазначає дослідник, важливо навчитися контролювати своє дихання. Коли людина перебуває у стресовій ситуації, то в організмі синтезується гормон норадреналін. Він виробляється у мозку і контролюється рівнем діоксиду вуглецю в нашому диханні.

3. Складайте список досяжних цілей

Часом нам не вистачає достатньої мотивації для того, щоб зробити певну справу, наприклад, схуднути, знайти нову роботу, почати вчити іноземну мову тощо. Професор Робертсон радить поставити чіткі цілі та вказати терміни їхнього досягнення. Тоді на їх виконання мозок буде реагувати викидом допаміну.

4. Виконуйте фізичні вправи

Навіть звичайна десятихвилинна прогулянка у швидкому темпі сприятиме вивільненню протеїну BDNF, найротрофічного фактору мозку. За словами науковця, завдяки цьому протеїну мозок буде набагато активніше буде вивільняти норадреналін.

5. Зробіть перерву

Для оптимальної роботи мозку слід зробити невелику перерву і побути в тиші. Тому професор радить на деякий час забрати усі гаджети, вимкнути повідомлення про надходження листів тощо.

6. Постискайте праву руку

Перед важливим виступом або зустріччю постискайте кулак правої руки протягом 45 секунд. Або можете використати для цього маленький м’ячик. Завдяки цьому активізуються нейрони в лівій півкулі головного мозку.

Таким чином, дотримання кількох простих порад допоможе позбутися стресу.

Джерело: khmelnytsky.com.ua