Їздити по-новому

18 Травня 2017 12:28

Виконавчий комітет планує затвердити Правила користування міським електричним транспортом у Хмельницькому.

Відповідний проект рішення з’явився на сайті міської ради.

Фото НГП

Фото НГП

Розробники документу прописали чіткі права та обов’язки для кожної категорії, які їздитимуть тролейбусами.

Так, водіїв тролейбусів будуть дисципліновуватись рядом заходів. Зокрема, вони мають правильно й чітко оголошувати назву кожної зупинки та наступної за нею;  перед зачиненням дверей постійно робити оголошення “Обережно, двері зачиняються”;  у зимовий період – очищати підніжки транспортного засобу від снігу та льоду.

Водночас кермувальникам заборонять порушувати маршрут, інтервал та розклад руху; під час руху розмовляти з пасажирами, їсти, пити, палити, слухати радіоприймачі та магнітофони; продавати пасажирам разові квитки під час руху.

Щодо обов’язків кондукторів, то розробники додали одне ноу-хау, яке влада має запустити з червня, – продаж пасажирам паперового разового квитока за допомогою обладнання АСОП (валідатора).

Що стосується обов’язків пасажирів, Правила вимагатимуть поважати працю працівників підприємств, сприяти їм у виконанні службових обов’язків; сплачувати за перевезення кожного місця багажу тощо. Натомість забороняється перебувати в салоні в нетверезому стані, палити, вмикати голосно музику, висовуватись з вікон; входити в салон тролейбуса з морозивом; смітити в салоні, викидати з вікон на проїжджу частину сміття та інші предмети.

Наголошується, що зазначені правила обов’язкові для виконання усіма працівниками підприємств міського електротранспорту незалежно від форми власності, які надають послуги з перевезення пасажирів та їх багажу тролейбусами, а також пасажирами.

У разі їх порушень (несплата проїзду протягом однієї або більше зупинок або відсутність документа, що дає право на пільговий проїзд, а також безоплатне провезення пасажиром дитини віком від 7 до 16 років або неоплаченого багажу) передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, згідно з чинним законодавством. Крім штрафу, пасажир повинен сплатити вартість проїзду.