Обласні чиновники: річка Південний Буг забруднена. Мерія: купатися можна. То кому ж вірити?

31 Травня 2017 14:10

www.podilska.info

Завтра, 1 червня офіційно відкривається купальний сезон у Хмельницькому. У мерії, яка неодноразвово декларувала вирішення проблеми міських пляжів кажуть, що зробили багато і купатися у межах міста можна.Але стан води і її придатності для купання викликає запитання: так Хмельницьке обласне управління водних ресурсів, що регулярно відбирає проби води повідомило, що тільки по вмісту органіки перевищення норми у Південному Бузі в 4 рази

В той же час, начальник управління з питань екології та контролю за благоустроєм Хмельницького Олександра Лукова в коментарі сайту 0382.ua , що вода в річці відповідає всім нормам, вона, на його думку дещо чистіша, ніж минулого року.

«Показники перевірок води у Південному Бузі кращі за минулорічні. Чесно кажучи, тут ми повинні завдячувати погоді. У цьому році погода взимку та перемінні дощі зараз спонукали до того, що стан річки задовільний. Водоймище наповнене повністю, перелив через дамбу йде по всіх 9-ти шлюзах. Перевірки показали, що  рівень кисню також хороший. Моніторити стан води будемо регулярно і надалі», — розповів Олександр Васильович.

Обласні чиновники, що ведуть довготривале спостереження за станом Південного Бугу і ведуть спостереження з квітня повідомили, що річка забруднена по всім показникам:

Поверхневі води басейну р.Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, азоту амонійного, заліза загального, нітритів, хрому (6+),  фенолів, марганцю та міді. Значення показника БСК5 для водойм рибогосподарського призначення зафіксовано на позначці 2,1 ГДКрг (1 км нижче м.Хмельницький). Вміст азоту амонійного в р.Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 4,1 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м.Хмельницький і становило 9,3 ГДКрг). Вміст фенолів перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 2,3 рази, заліза загального у 1,8 рази, міді у 3,8 рази. Середнє значення хрому (+6) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 4,1 рази – йдеться у інформаційному повідомленні Хмельницької ОДА

У поверхневих водах басейну р.Південний Буг спостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення вмісту марганцю у 8,3 рази та нітритів у 4,8 рази – кажуть чиновники.

В той же час представник міста Олександр Луков повідомив, що міська влада дбає про чистоту в зоні відпочинку і дала вказівки орендарю території міського пляжу до 1 червня зробити все необхідне, аби забезпечити належні умови для відпочинку.

«Під час фестивалю «Rock&Buh» на територію ми завезли додаткові контейнери. Вирішили їх не забирати. Таким чином сміттєвих контейнерів тут стало більше. Надіємося, що це позитивно вплине на чистоту», — повідомили у мерії

Купатися чи ні кожен має вирішувати сам, адже покладатися на інформацію чиновників не варто