Куди ж повезуть сміття з Хмельницького? До Львова…?

8 Червня 2017 14:46

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області наполягає на припиненні експлуатації діючого полігону твердих побутових відходів у Хмельницькому.

Полігон твердих побутових відходів у Хмельницькому. Фото Віталія Тараненка

Полігон твердих побутових відходів у Хмельницькому. Фото Віталія Тараненка

Про це зазначено у листі головного еколога Гуменюка, що є у розпорядженні “Незалежного громадського порталу”.

За його словами, з 1956 року сміттєзвалище використовується без проектної документації, інженерних, санітарно-гігієнічних та екологічних досліджень. А при його експлуатації допускається ряд порушень.

Еколог додав, що в 2008 році було тимчасово заборонено (зупинено) господарську діяльність ХКП “Спецкомунтранс” з експлуатації полігону твердих побутових відходів у Хмельницькому. Вищезгадане рішення було прийнято, як наслідок суттєвих порушень вимог природоохоронного законодавства при експлуатації полігону ТПВ, виявлених інспекцією під час перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства. Однак наприкінці 2009 року господарський суд скасував це рішення.

“Вже не перший рік питання Хмельницького полігону твердих побутових відходів є найбільшою екологічною проблемою міста. З кожним роком кількість відходів на ньому зростає, що в свою чергу може становити загрозу як для навколишнього природного середовища, так і може призвести до таких трагічних наслідків як на Грибовицькому сміттєзвалищі”, – зазначено у повідомленні екоінспекції.

1

2

3

4

На початку березня цього року міський голова Хмельницького Олександр Симчишин пообіцяв: до 2020 року у місті має з’явитися повноцінний сміттєпереробний завод.

Як писав НГП, уряд Гройсмана відмовився від законодавчих напрацювань з будівництва сміттєпереробного заводу у Хмельницькому.

Довідка НГП. Хмельницький міський полігон твердих побутових відходів заснований в 1956 році як відкрите звалище на місці глиняного кар’єру площею 8,88 га. Досі невідома його точна глибина, при цьому висота насипу відходів оцінюється в 50 метрів над рівнем ґрунту. Це приблизно, як одна 16-поверхівка! Кількість ТПВ, які захороненні на полігоні, на кінець 2014 року становила більше 4,25 млн. тонн. Щодобове поступлення сміття та відходів — 2300 куб. м.