“Рідна країна” захищає профтехосвіту

12 Липня 2017 09:27

blog.liga.net

До Громадського руху Миколи Томенка «Рідна країна» звернувся колектив Центральноукраїнського державного будинку художньої та технічної творчості міста Кропивницького. Сьогодні такі заклади виконують важливу виховну функцію. В місті Кропивницький  він є центром духовного та інтелектуального розвитку, художньої та технічної освіти  по організації навчально-виховної , позаурочної, гурткової роботи серед учнів.  Колектив також активно займається залученням до навчання та позакласної діяльності дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування,  дітей схильних до правопорушень та учнів, які опинились в складних життєвих обставинах. Головна перевага таких закладів по Україні полягає втому, що функціонують вони безкоштовно за рахунок державного кошту, тому відвідувати центр може будь-хто незалежно від доходу в сім`ї.

Також педагогічні працівники Центральноукраїнського державного будинку художньої та технічної творчості спільно з професійно-технічними навчальними закладами області організовують та проводять заходи, направлені на виховання патріотизму, шанобливого ставлення до людей похилого віку, запобігання суїцидальних тенденцій серед підлітків.

Таких центрів в Україні не так багато, але саме вони є останньою надією для для молоді соціалізуватися в правильному напрямку.  Проте колектив центру в Кропивницькому занепокоєний можливістю подальшого функціонуванням установи. В першу чергу це пов’язано із рішенням Кіровоградської обласної ради про надання згоди на прийняття закладу з державної у комунальну власність. Микола Томенкозвернувся зі зверненням до Міністра освіти і науки Лілії Гриневич звернути увагу на той факт, що такі ініціативи лише погіршують стан професійно-технічної освіти, оскільки передача закладів профтехосвіти до комунальної власності вже призвела до заборгованості із заробітної плати працівникам та фактичного зменшення її розміру внаслідок скасування доплат та надбавок, а заборгованість з оплати комунальних послуг в цілому веде до позбавлення молоді можливості на отримання робітничої професії.

«Самоусунення держави від виконання своїх обов’язків, прямо передбачених Конституцією України, та намагання перекласти вирішення освітніх питань на органи місцевого самоврядування може призвести до остаточного знищення професійно- технічної освіти в Україні. Хотілось би також нагадати, що подібні реформи та експерименти з передачею до комунальної власності освітніх закладів в 90-х роках закінчились втратою значної кількості дошкільних навчальних закладів», – впевнений лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко.

Також у зверненні Микола Томенко наголосив на тому, що не дивлячись на пряму норму Конституції (ч. 3 ст. 142) відповідно до якої витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою, до цього часу не прийнято будь-яких конкретних рішень, які б остаточно вирішили питання щодо компенсації місцевим бюджетам видатків на утримання закладів освіти, які передаються територіальним громадам з державної власності.

Джерело: ridna.in.ua