Де найкращі місця для риболовлі на Хмельниччині – поради бувалих рибалок

18 Липня 2017 14:05
Чимало рибалок і на Південному Бузі, у Хмельницькому

Чимало рибалок і на Південному Бузі, у Хмельницькому. Фото: Надії Свінціцької

Рибалити на більшості водоймах дозволяють лише за гроші.
Літня пора — саме час для відпочинку. Хтось полюбляє ніжитись на сонечку, а хтось, закинувши вудку, чекає кльову. Спокійно і корисно можна відпочити на водоймах Хмельницького та області.

Якщо ходите на риболовлю не тільки поспостерігати за поплавком, а й принести “здобич” додому, – доведеться заплатити орієнтовно від 100 гривень, залежно від водойми. Голова Українського товариства мисливців та рибалок (далі УТМР) у Хмельницькій області Григорій Сагайдак назвав кілька місць для риболовлі, звідки з пустими руками не повернешся.

“В системі УТМР області 8 водойм, проте мешканці області можуть їздити і на приватні стави. Хороша риболовля у Хмельницькому на “Дубово-2”. Всі міські рибалки про нього знають. Що стосується області, то варто поїхати на водосховище”Христосово” у Старосинявському районі, у Летичів — водосховище на річці Вовк. На цих трьох водоймах можна порибалити за символічну плату”, – зазначив Григорій Андрійович.

За його словами, плата за риболовлю на цих водоймах іде виключно на утримання єгерської служби й для того, щоб можна було став зариблювати. Зараз аби купити зарибок треба приблизно 40 тисяч гривень за 1 тону. Відповідно, якщо водоймою ніхто не опікується, великої риби там не буде.

Хмельничанин Микола Хамський навпаки віддає перевагу риболовлі, за яку не потрібно платити. Вважає, що кілька сотень — це не гарантія гарного улову. На платні ставках, де запускають рибу, треба мати хороші снасті й на однин похід витратиш біля 500 гривень.

“Я їжджу рибалити безкоштовно у села Бубнівка, Наркевичі. Це приблизно 20 кілометрів від Хмельницького. У Волочиському районі можна порибалити безкоштовно із човна. У Хмельницькому ходжу на “Царське озеро”, там для пенсіонерів знижки, на Південний Буг, зі сторони мікрорайону Гречани. На одну рибалку витрачаю не більше 100 гривень, це з дорогою і снастями”, – розповідає пан Микола.

Рибалка, із більш як 30-річним стажем, хмельничанин Костянтин Москальчук, здебільшого їздить рибалити у Летичів, на річку Південний Буг, або на став “Дубово-2”. Каже, добре ловити рибу там, де безкоштовно, але таких місць дуже мало. У середньому плата стартує від 100 гривень, – чим більша риба, тим більше грошей просять.

“На “Дубово-2” клює залежно від погоди, нестабільно, дуже там “хитрий” став. У селі ПирогівціХмельницького району теж гарна платна водойма, знаю, минулого року можна було ловити з човна. У селі Веселівка Красилівського району нічна риболовля — 200 гривень, вдень -150 гривень. Там гарний коропчик іде, але теж треба вгадати із днем та погодою. У Летичеві та Головчинцях, на Південному Бузі, до 3 кілограмів і на 3 вудки можна ловити безкоштовно”, – ділиться рибалка Костянтин.

А ось директор телеканалу “Ексклюзив” та за сумісництвом ведучий телепрограми “Кльова рибалка” Анатолій Вінскевич знає чимало місць де добре клює, проте, про свої «рибні» місця не розповідає.

«Про свої для рибалки не скажу. Щоб багато не їздили. Кожен рибак дуже цінує і береже ті місця, де він ловить рибу. Треба, щоб було повне єднання з природою. Цього року кілька разів був у селі Марківці. Дуже гарно половив карася, там безкоштовно. Знаю, хлопці їздять в село Вочківці (Волочиський район), село Кузьмин (Городоцький район). У Хмельницькому на «Дубово-2» є різна риба», – додає Анатолій Анатолійович.

Радить також з’їздити на хутір Майдан (Летичівський район), села Карпівці та Пирогівці (Хмельницький район), село Москалівка (Ярмолинецький район).

Яка із перелічених і “рибних” водойм краща — справа кожного рибалки. Хтось любить їздити на свої, перевірені місця, хтось – щоразу експериментує і шукає нові водойми. За гроші, чи без – вирішувати вам.