Правила дорожнього руху для велосипедистів: що і кому можна, а чого не варто робити на дорозі

20 Липня 2017 12:28
Першу обладнану велодоріжку відкрили на набережній

Першу обладнану велодоріжку відкрили на набережній. Фото: автора

У місті незабаром з’являться велопарковки біля шкіл.
У Хмельницькому активно розвивають велоінфраструктуру. Навесні з’явилась перша велодоріжка, а найближчим часом встановлять велопарковки біля міських шкіл. Проте, чим більше велолюбителів з’являється на дорогах, тим більше стається ДТП за їх участі. Майже у половині таких дорожніх пригод винні самі роверисти.“Обов’язки і права велосипедистів чітко прописані у Правилах дорожнього руху України”, – розповідає викладач однієї з автошкіл міста Віктор Приймак. – Але їх, на жаль, дуже рідко виконують через незнання або небажання. Окрім того, встановлені конкретні вимоги до обладнання велосипедів. Наприклад, у світлу пору доби обов’язкова наявність світлоповертачів, спереду білого, ззаду червоного, а з боків жовтого кольорів. Вночі має бути увімкнена біла фара спереду. У ПДР не зазначено, але бажано, щоб для нічного катання був і червоний ліхтар ззаду. Для підвищення безпеки руху рекомендують одягати шолом, наколінники, світлоповертаючу жилетку”.

Викладач каже, встановлення велопарковок біля хмельницьких шкіл — це дуже добре, але за умови, що велосипедист не буде молодшим 14 років. А от малеча до 7 років на дитячих велосипедах взагалі може їздити тільки під наглядом дорослих і тільки на тротуарах. Дітлахам віком від 7 до 14 років вже не можна їздити тротуаром і ще не можна їздити по автошляхах. Залишаються житлові зони (придворові території), стадіони, велодоріжки. Контролювати це мають патрульні поліцейські.

У кількох місцях встановили велоаптечки

“Велосипедистам не видають посвідчення водія, але було б добре, якби у школах проводили якийсь мінімальний курс правил дорожнього руху, а після того складали невеличкий іспит. Коли представників автошкіл запрошують у навчальні заклади, ми завжди погоджуємось і проводимо роз’яснювальну роботу”, – додає Віктор Миколайович.

За його словами, найчастіше велосипедисти потрапляють у ДТП, бо не подають попереджувальний сигнал про поворот чи зупинку. Вночі стаються аварії через те, що більшість двоколісних не обладнані фарами й світлоповертачами. Тому пан Віктор радить під час покупки велосипеда звертати увагу на те, чи є на ньому ці додаткові інструменти, бо у більшості випадків за них потрібно доплачувати.

Патрульні поліцейські кажуть, що з 1 вересня почнуть проводити бесіди з учнями міських шкіл. Окрім того, постійно спілкуються із велосипедистами на велодоріжці, нагадують правила.

Велопарковки встановлюють по місту

«Нещодавно анонсували, що велопарковки встановлюватимуть біля шкіл. З одного боку це добре, оскільки їзда на велосипеді – це пропаганда спорту. Проте школярі ж не знають правил дорожнього руху, як себе правильно поводити на дорозі. Тому наші шкільні офіцери будуть ходити у кожен заклад, спілкуватимуться із дітьми, звертатимуть увагу на русі на велосипеді», – зазначає речник патрульної поліції Роман Мартинюк.

А поки велопарковки лише встановлюють, у батьків є час самим вивчити правила дорожнього руху для велосипедистів та допомогти із цим своїм дітлахам. Нагадуємо “Вимоги до велосипедистів”:

1. Рухатися по дорозі на велосипедах дозволяється особам, які досягли 14-річного віку.

2. Велосипедист має право керувати велосипедом, який обладнаний звуковим сигналом та світлоповертачами: спереду — білого кольору, по боках — оранжевого, позаду — червоного. Для руху в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості на велосипеді повинен бути встановлений та увімкнений ліхтар (фара).

3. Велосипедисти, рухаючись групами, повинні їхати один за одним, щоб не заважати іншим учасникам дорожнього руху. Колона велосипедистів, що рухається по проїзній частині, повинна бути розділена на групи (до 10 велосипедистів у групі) з дистанцією руху між групами 80–100 м.

4. Велосипедист може перевозити лише такі вантажі, які не заважають керувати велосипедом і не створюють перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

5. Якщо велосипедна доріжка перетинає дорогу поза перехрестям, велосипедисти зобов’язані дати дорогу іншим транспортним засобам, що рухаються по дорозі.

6. Велосипедисту забороняється:

a) керувати велосипедом з несправним гальмом, звуковим сигналом, а в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості — з вимкненим ліхтарем (фарою) чи без світлоповертачів;

б) рухатися по автомагістралях і дорогах для автомобілів, а також по проїзній частині, коли поряд облаштовано велосипедну доріжку;

в) рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках (крім дітей до 7 років на дитячих велосипедах під наглядом дорослих);

г) під час руху триматися за інший транспортний засіб;

ґ) їздити, не тримаючись за руль, та знімати ноги з педалей (підніжок);

д) перевозити пасажирів на велосипеді (за винятком дітей до 7 років, які перевозяться на додатковому сидінні, обладнаному надійно закріпленими підніжками);

е) буксирувати велосипеди;

є) буксирувати причеп, не передбачений для експлуатації з велосипедом.

7. Велосипедисти повинні виконувати вимоги цих Правил, що стосуються водіїв або пішоходів.