Нечистоти загрожують Південному Бугу

24 Липня 2017 16:34

Хімікати  вивели з ладу систему біологічної очистки каналізації  обласного центру. Відтак,нечистоти загрожують Південному Бугу. У чому причина аварійної ситуації і варіанти її вирішення – дізнавалися мої колеги. 

Першим сигналом тривоги став різкий аміачний запах. Вода в очисних ємностях почала  змінювати колір. Одразу став гинути біологічний мул, тобто бактерії, які  харчуються  відходами.

Олег Ліщук, старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища

– Хмельницької області:Частково загинув мул і здійснилося скидання неочищених стічних вод у річку…

Микола Кірков, начальник цеху очисних споруд каналізації МКП»Хмельницькводоканал»:

– Стоків було багато, вода побіліла, бачимо буде біда, всі стали до роботи, стали возити  біологічний мул

Біологічний мул – основу очисних споруд, возили камазами  з Кам»янця-Подільського та  Новокостянтинова, що в Летичівському районі. Видаляли загиблий шар мулу і насичували ємності новим. Комунальники кажуть, працювали безперервно 5 діб.

Петро Дзюблюк, головний технолог МКП «Хмельницькводоканал»:

– Добре що спрацювали хоч частково захисні системи і вдалося уникнути катастрофи глобальної. Перевіряли – риба у річці по течії від нас не загинула, річка далі і сама трохи очистилася- щось осіло, а ще рослинність …

Найбільше постраждали води ,що омивають  Копистин і Масівці Хмельницького району. Далі- чисто, -запевняють екологи. Цього разу екологічної біди вдалося уникнути. Але ситуація  довела –  очисні потребують  нагальної модернізації.

Петро Дзюб люк, головний технолог МКП «Хмельницькводоканал»:

– Є плани, розроблено проект, як посилити їх для екологічного ефекту і енергоефективності. ..

Аварія змусила підприємство  закупити кілька приладів  для швидкого діагностування стану води. Це підвищить оперативність реагування при надзвичайних ситуаціях.  Яких може бути в рази  менше, якщо у Хмельницькому  з»являться  локальні очисні споруди. Обіцяють, що вони можуть запрацювати вже наступного року. А от контролювати підприємства, які  підпільно зливають відходи  у річки, виявляється , набагато складніше.

Нині всі очисні системи працюють у нормі. Встановлено і  винуватця  екологічної аварії – офіційно назва підприємства не розголошується в інтересах слідства. Відомо , що це хмельницька організація. Зараз готуються позивні заяви щодо відшкодування збитків.

Джерело: www.odtrk.km.ua