Представники “Рідної країни” взяли участь у відкритті пам`ятника Івану Мазепі

25 Липня 2017 14:38

ridna.in.ua

Лідер громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко, голова Броварської міської партійної організації Дмитро Христинченко та голова Київської міської партійної організації Олександр Федоренковзяли участь в урочистому відкритті пам`ятника Івану Мазепі.

Подія відбулася з нагоди 330-річчя обрання гетьманом Івана Мазепи в містечку Коломак на Харківщині, де, власне, і відбулося у 1687 році це обрання, відкрили пам’ятник Мазепі, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років — цього не вдавалося жодному українському гетьману.

Попередньо “Рідна країна” долучилася до фінансування пам`ятника, оскільки, як зазначив Олександр Федоренко, в Україні не так багато таких щирих меценатів та представників знаті, які так багато зробили для культури та освіти.

Сьогодні “Рідна країна” поставила за мету повернути Мазепу Україні, саме тому так важливо залучати регіони до відновлення його пам`яті,” – зазначив Дмитро Христиниченко. 

Так, у день відкриття памʼятника Микола Томенко презентував для мешканців та гостей містечка Коломак у місцевому Будинку культури просвітницькі проекти Фонду, а також передав місцевій владі для вчителів, бібліотек та вихователів дошкільних закладів аудіодиски «Слуханка для української мелечі», DVD-диски з фільмами із серії «7 чудес України» та навчальні посібники «Україна: історія Конституції».

Як відомо, пам’ятник Івану Мазепі у селищі Коломак відкрили 22 липня 2017 року в рамках фестивалю «Гетьманська слава».

 umoloda.kiev.ua

Ідея встановлення пам’ятника виникла ще у 90-ті роки, у 2006 році за ініціативи місцевої влади було закладено монументальний камінь на місці встановлення пам’ятника й оголошено, що пам’ятник Івану Мазепі буде встановлено до 320-ї річниці обрання гетьманом улітку 2007 року. Однак памʼятник встановили через 10 років, у 2017-му. Кошти на памʼятник гетьману збирали Коломацька селищна рада та Громадська рада з відзначення 330-річчя з часу обрання Івана Мазепи гетьманом України.

Автор пам’ятника — народний художник України Сейфаддін Гурбанов. За повідомленням організаторів, памʼятник буде офіційно переданий в дарунок Коломацькій селищній раді й прийнятий нею на баланс.

Фото facebook.com/Віктор Козоріз

Фото facebook.com/Віктор Козоріз

Фото facebook.com/Віктор Козоріз

Фото facebook.com/Віктор Козоріз

Фото facebook.com/Віктор Козоріз

Фото facebook.com/Віктор Козоріз

Фото facebook.com/Віктор Козоріз

Нагадаємо, що “Рідна країна” стала ініціатором реставрації Мазепинської вежі в  Національному Києво-Печерському заповіднику та організації виставки одного дня «Гетьман Іван Мазепа – особистість, державник, меценат».

Джерело: ridna.in.ua