Стали відомі обіцянки щодо третього енергоблоку Хмельницької АЕС

26 Липня 2017 11:32
Досить серйозну частку фінансових ресурсів нам обіцяє знайти Чеська Республіка

Досить серйозну частку фінансових ресурсів нам обіцяє знайти Чеська Республіка. Фото: economics.unian.ua

Техніко-економічне обґрунтування завершення будівництва вже пройшло державну експертизу.
Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» планує завершити будівництво і ввести в експлуатацію третій енергоблок Хмельницької АЕС у 2025 році із залученням чеського фінансування і чеських технологій. За інформацією УНІАН, про це повідомив генеральний директор відокремленого підрозділу «Енергоатома» – «Хмельницька АЕС» Микола Панащенко під час зустрічі з консультантами та експертами, які задіяні в розробці проекту корпоратизації компанії.

«Можливе введення в експлуатацію енергоблока №3 – 2025 рік», – сказав гендиректор. За його словами, на сьогодні техніко-економічне обґрунтування завершення будівництва третього енергоблока вже пройшло державну експертизу і було скориговане з урахуванням використання реакторної установки виробництва чеської компанії Sкoda.

«Досить серйозну частку фінансових ресурсів нам обіцяє знайти Чеська Республіка. Вони робитимуть устаткування реакторного острова, тобто реакторну установку, за гроші чеських банків … На територію України ці гроші не заходитимуть, а надходитимуть до нас вже у вигляді готового устаткування. Після введення в роботу енергоблока №3 відбуватиметься погашення цих фінансових зобов’язань», – зазначив Панащенко.

Також він додав, що значна частина устаткування для блоків Хмельницької АЕС вироблятиметься на території України. «Турбіна буде вироблена харківським «Турбоатомом»… Ці турбіни для третього і четвертого енергоблоків практично на 70% вже готові. «Турбоатом» за свій рахунок виготовляє дані турбіни і готовий отримати оплату після пуску третього блока», – сказав гендиректор станції.

Нагадаємо, конкурс з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС був проведений ще в 2008 році.