Постаті УНР: Карліс Броже – визволитель Проскурова від більшовиків

1 Серпня 2017 12:01
Карліс Яніс Броже

Карліс Яніс Броже

Про людину, яка виконувала обов’язки командира полку Чорних запорожців.
Карліс Яніс Броже – латиш, який навчався в Оренбурзькій школі прапорщиків в одному взводі з Петром Дяченком і закінчив її 19 січня 1916 року. При звільненні Проскурова у 1920 році виконував обов’язки командира полку Чорних запорожців. У грудні цього ж року в ранзі підполковника Армії УНР виїхав на батьківщину.

Як розповідає краєзнавець Дмитро Казанцев, 25 вересня 1920 року о 5-й годині Чорний полк 1-ої 3апорозької дивізії на чолі з поручником Янісом Броже вирушив із села Гелетинці в напрямку Проскурова, пройшовши ліворуч від Фельштина (тепер Гвардійське) на 5 верств. Вдень Запорізька дивізія наблизилася до Проскурова. За 2 верстви до міста 1-й курінь пішов на станцію Гречани, а 2-й — на центр міста. Запорозька піхота розвернулась в лави і теж пішла на Проскурів. В результаті гарматного бою більшовики відійшли до залізничної станції.

Як зазначає Дмитро Казанцев, Пластунському курінню Чорних Запорожців було віддано наказ звільнити станцію. Незважаючи на сильний гарматний вогонь, протягом півгодини пластуни опанували станцію. Ворожі бронепотяги поспіхом відступили на Деражню. Мешканці Проскурова вітали Запорожців квітами.

Детальніше про Карліса Броже у відеопроекті сайту «Є» «Постаті УНР в Проскурові»: