Ячмінь на оці: чому виникає, як лікувати?

5 Вересня 2017 11:22

UKRHEALTH.NET

Ячмінь на оці – це доволі розповсюджене захворювання, про причини виникнення якого та способи лікування варто знати. Неправильна терапія у цьому питанні та ігнорування проблеми можуть призвести до суттєвих ускладнень зі здоров’ям. Тож чому виникає ячмінь та що з ним робити?

Причини виникнення ячменю на оці

Ячмінь – це гостре гнійне запалення волосяного мішечку вії або сальної залози, розташованої біля цибулини вій. Причина його появи – бактеріальна інфекція, у 90% випадків це стафілокок.

Найчастіше ячмені Ячмінь на оці: чому виникає, як лікувати?виникають в осінньо-зимовий період, коли імунітет ослаблений, а організм легко піддається негативному впливу зовнішніх факторів. Фактори ризику, які сприяють зараженню повік бактеріальною інфекцією, наступні:

  • загальне ослаблення імунітету;
  • цукровий діабет;
  • переохолодження;
  • нестача вітамінів в організмі;
  • хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • ендокринні захворювання;
  • хвороби повік: блефарит, демодекоз;
  • проблеми з гігієною очей (інфекція потрапляє через брудні руки, неякісну косметику тощо).

Симптоматика хвороби

Запальний процес на оці супроводжується інтенсивним приливом крові до ураженої ділянки та набряком краю повіки. Через це з’являється почервоніння у місці запалення. До головних симптомів ячменю належать:

  • набряк та почервоніння повіки;
  • біль в області запалення, який посилюється під час торкання до неї та кліпання очима;
  • поява видимого осередку гною через 2-4 дні після початку запалення;
  • вихід гною назовні через 3-4 дні після початку хвороби, після чого біль проходить, а запалення зменшується.

Набряк та почервоніння повіки щезає приблизно через тиждень після виникнення ячменю. Бувають випадки множинних ячменів, тоді до симптомів приєднується висока температура тіла, збільшення лімфатичних вузлів, можливі прояви інтоксикації організму.

Як правильно лікувати ячмінь?

Часті ячмені – це ознака суттєвого послаблення імунної системи людини, тому ігнорувати їх не можна. Також вони можуть сигналізувати про початок цукрового діабету, хвороб шлунково-кишкового тракту.

Якщо запалення тільки почалося, офтальмологи рекомендують змазувати шкіру повіки 70% етиловим спиртом. Такі заходи дозволяють зупинити подальший розвиток хвороби. Якщо ж це не допомагає, лікар призначить необхідні препарати. Оскільки ячмінь викликає бактеріальна інфекція, лікувати його слід антибіотиками. Проте дані препарати необхідно вживати лише за призначенням лікаря, строго дотримуючись рекомендацій щодо дозування. Зазвичай формою лікарського засобу для лікування ячменю є очні краплі та мазі. Також може бути застосоване прогрівання ока у кабінеті фізіотерапії.

Якщо ячмені виникають знову і знову, варто провести діагностику супутніх захворювань, які можуть їх провокувати.

Чого робити не можна?

Ячмінь часто лікують народними методами, не ставлячись відповідально до даної проблеми. Проте офтальмологи наголошують, чого робити ні в якому разі не можна:

  1. Застосовувати для лікування компреси та вологі примочки, вони можуть спровокувати потрапляння інфекції до отворів вивідних протоків інших сальних залоз, що є причиною частих рецидивів.
  2. Прогрівати ячмінь в домашніх умовах (наприклад, щойно звареним яйцем). Від цієї процедури може завчасно з’явитися гнійник, який призведе до посилення запалення та збільшення розміру ячменю.
  3. Самостійно розкривати гнійник та видавлювати гній. Наслідки таких дій можуть бути дуже важкими: від сепсису, до менінгіту.

Щоб запобігти утворенню ячменю варто дотримуватися правил особистої гігієни, не терти очі брудними руками, не користуватися чужою косметикою чи косметичними засобами сумнівної якості. Також слід дотримуватися рекомендацій щодо зміцнення свого імунітету: повноцінно та правильно харчуватися, гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом, уникати шкідливих звичок.

Автор: Ольга Купріянова

Джерело: zdorov-info.com.ua