Найвідоміші гриби на Хмельниччині

28 Вересня 2017 09:16
 Надія СВІНЦІЦЬКА
Купуючи гриби, не забудьте запитати у продавця, де їх збирали

Купуючи гриби, не забудьте запитати у продавця, де їх збирали. Фото: автора

На Хмельниччині грибний «бум».
Прохолодна дощова осінь – ідеальний час для «тихого полювання». Усім відомо, що не всі гриби їстівні. Незважаючи на те, лише за цей тиждень на Хмельниччині отруїлося грибами вже п’ять осіб.

«Грибів цього року дуже багато. Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. Якщо ж сумніваєтеся в їх походженні – викиньте, якими б апетитними вони не здавалися», – каже заступник директора ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Ярослав Главацький.

Найвідоміші гриби на Хмельниччині – це підберезовики, маслюки, опеньки та, звичайно, білі.

«Не раджу збирати гриби з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщена «бульба», оточена оболонкою. Це явно отруйний гриб. Також не беріть грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих або червивих», – радить Ярослав Степанович.

Лікарі радять, прийшовши з лісу, ще раз перевірити гриби, особливо ті, які назбирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Після того, гриби промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку.

«Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута», – каже Ярослав Главацький.

Основні правила готування грибів:

1. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

2. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

3. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Причини отруєнь грибами:

– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).