Старовинні будівлі, храми та унікальні скульптури: хмельничанам провели віртуальну екскурсію містом

29 Вересня 2017 10:53
Віртуальну мандрівку містом провела Ксенія Жужа

Віртуальну мандрівку містом провела Ксенія Жужа. Фото: з архіву Ксенії Жужи

Найкращі місця Хмельницького показала журналістка і мандрівниця Ксенія Жужа.
Учора, 27 вересня, у хмельницькій книгарні “Є”, відома мандрівниця та журналістка Ксенія Жужа, провела лекцію «Проскурів-Хмельницький. Віртуальна прогулянка містом».

Містяни дізналися історичні факти про старовинні будівлі та церкви Проскурова, які збереглись до сьогодні. Окрім того, Ксенія розповіла про пам’ятники, скульптури та мурали Хмельницького. Для того, щоб прогулянка і справді була віртуальною, мандрівниця проілюструвала її світлинами із минулого та сьогодення.

“Я люблю пропагувати наше місто. Люблю подорожувати, й часом мандрівники зупиняються у нас вдома, ми радимо куди їм сходити. Часто потрапляю в такі ситуації, коли самі хмельничани не знають, що показати в місті гостям. Тому виникла ідея такої лекції”, – пояснює Ксенія.

Розпочали віртуальну мандрівку Проскуровом з центральної пішохідної вулиці — Проскурівської, яка раніше була Олександрівською. На початку XX століття саме тут з’явився найбільший у місті банк – Будинок Південно-Російського банку. Зараз це Хмельницький обласний художній музей. А на перехресті сучасної вулиці Проскурівської та Проскурівського підпілля розташовувалась найбільша аптека. Зовсім поряд був кінотеатр. Демонстрували там німе кіно, тому перед кожним сеансом конферансьє розповідав суть кінострічки.

Ксенія розповіла, якою була найбільша аптека Проскурова

“У сучасному приміщення міськради, на вулиці Гагаріна, колись працювало Новоолексіївське реальне училище. Недалеко від нього, зараз це Палац урочистих подій, ще один старовинний будинок. Колись він належав лікарю, а під час війни приміщення віддали військовим для проживання. Ще у 90-х там була лікарня і тільки з 2001 року будівля має таке призначення, як зараз”, – розповідає мандрівниця.

Має Хмельницький і кілька багатих історією храмів. Найстаріший з них між будинками біля овочевого ринку, – собор Різдва Пресвятої Богородиці. Старовинний також собор Святого Апостола Андрія Первозванного у мікрорайоні Дубове, та Свято-Георгіївський храм.

Но фото найстаріша церква Хмельницького

“Колись я ішла вулицею та питала в перехожих, де знаходиться пам’ятник барону Мюнхгаузену. Але мало хто знав. Насправді, він в центрі міста, де колись був будинок актора, на Кам’янецькій. У 70-х роках художники вирішили прикрасити двір для дітей і зробити таку скульптуру. Нещодавно міська влада висловлювала бажання перенести пам’ятник, сподіватимемось, що так і буде. Вважається, у світі є лише два пам’ятники Мюнхгаузену, – в Ганновері та Хмельницькому”, – додає журналістка.

На лекцію прийшло чимало містян 

За її словами, варті уваги металеві скульптури Миколи Мазура, пам’ятник “Віри. Надії. Любові”. Розповіла Ксенія про нові та яскраві мурали на стінах та бетонних плитах, закинутий стоун-хендж біля ТЦ “Європа”. Завершила лекція цікавими та маловідомими фактами про Хмельницький.

Повну розповідь Ксенії Жужи можна переглянути у відео на сторінці сайту “Є” у Фейсбуці.