Що буде з цінами на бензин в Україні: прогнози аналітиків

5 Жовтня 2017 09:16

www.estrategiaynegocios.net

Сьогодні заправити автомобіль з баком на 48 л бензином “А-95” дорожче на 84 гривні, ніж місяць тому. Ще більше подорожчав А-92 і А-95+. Трохи подешевшав автогаз, однак після серйозного стрибка в кінці серпня до колишньої ціни він не повернувся.

На вартість палива у вересні впливали подорожчання нафти, девальвація гривні, і дефіцит бензину. Ціна бензину залежить від вартості нафтопродуктів на європейських ринках і курсу долара. Українські компанії розплачуються за імпортні нафтопродукти і платять податки в валюті. Тому цінники на заправках підскочили на півтори-дві гривні.

Заправити повний бак легковика на 48 літрів зараз дорожче, ніж місяць тому в середньому на 85 гривень. Так, літр дизпалива додав у ціні 1,76 грн, бензин А-92 – 1,78 грн, А-95 подорожчав на 1,75 грн. Найбільше АЗС підняли ціни на А-95+. Його вартість підскочила на 2,23 грн. Однак, на 2,59 грн подешевшав автогаз.

Ціни на нафту за останні два місяці зросли на 10%, зазначає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. “Стримуючим фактором могло б бути сезонне падіння попиту, але поки що ціни продовжують рости”, – відзначає він. Ще один фактор, який почав впливати на подорожчання – зміцнення євро до долара. В Україні акциз на паливо прикріплений до євро і велика частина нафтопродуктів купується за євро.

Подорожчання долара на одну гривню спровокує підняття цін на бензин і дизпаливо на 60-70 копійок за літр, зазначає Геннадій Рябцев. Якщо нафта подорожчає на 1%, то вартість бензину зросте на 10 копійок за літр. Ціни на бензин у жовтні будуть залежати від ситуації на зовнішніх ринках та курсу валют, каже Кулик.

Ціни на паливо залежать від двох факторів: ціни на зовнішньому ринку, оскільки Україна імпортозалежна, і курсу гривні, каже експерт нафторинку Леонід Косьянчук. “Імпорт має таку особливість: купуємо за валюту – продаємо за гривні, потім знову купуємо валюту. Якщо гривня падає, то операторам може не вистачити прибутку, щоб закупити таку ж кількість палива. Тому ціни зростають, – коментує експерт.

Однак Дмитро Марунич вважає, що автогаз подорожчає. Причиною може стати його підняття ціни на світовому ринку. При подальшому подорожчанні нафти і падінні гривні ціни на дизпаливо і бензин продовжать зростання.