За що живуть депутати Хмельницької обласної ради.

5 Жовтня 2017 10:32

vkurse.zp.ua

Координатор кампанії “Стеж за грошима” ЧЕСНО на Хмельниччині Олег Черненко опублікуваврейтинг заможних та бідних депутатів Хмельницької обласної ради.

Двоє найбільш заможних депутатів Хмельницької обласної ради — обранці від “Аграрної партії України”.

Найбагатшим депутатом Хмельницької обласної ради, відповідно до електронної декларації, став директор ТОВ “Агрокрай” Олег Білявець (статки – 23 766 398 грн). Цікаво, що найбільші статки депутат зберігає у готівці та не тримає значних сум у банках.

«Займаюсь підприємницькою діяльністю і бізнесом з 1997 року, вже 20 років. Створив декілька підприємств “з нуля”. Акцій не викупав, не віджимав. Починав з однієї пічки. На сьогодні створено підприємство “Мамин хліб”. Створено сітку магазинів та кафе-кондитерських по області та аплікуємо їх далі. Створено сільгосппідприємство на 2200 га землі, запускається завод насіннєвий.  Я думаю, що цього достатньо, щоб не оправдовуватись, я не є державний службовець, ніколи не отримував дотацій. Мені приховувати немає чого. Враховуючи останні події з банками, я як підприємець прийняв таке рішення», — каже Білявець.

Андрій Гордійчук (20 020 496 грн), який за підсумками відвідування засідань сесій та комісій ради у 2016 році є кандидатом на відкликання, посів друге місце за розмірами статків у депутатському корпусі.

Найбільше коштів депутат тримає у готівці та позичив третій особі більше 10 млн грн.

Коментар Андрія Гордійчука ЧЕСНО отримати не вдалося.

Обранець від Блоку Петра Порошенка “Солідарність” Олександр Миклуш (12 157 573) грн.увійшов до п’ятірки найбагатших завдяки продажу нерухомого майна вартістю 2 млн грн.

Заможних депутатів має у своєму складі Об’єднання “Самопоміч”. Зокрема четверте місце за рівнем статків зайняв Олександр Палій (11 809 712 грн). Заступник начальника управління з персоналу ПАТ «Хмельницькгаз» усі свої збереження,а їх 11,8млн грн. тримає у готівці.

Депутат від партії «За конкретні справи»,  Голова Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України  Віталій Олуйко (11 660 803 грн) зайняв п’яте місце за статками серед колег по обласній раді. Цікаво, що усі статки депутат тримає на банківських рахунках.

Половина злиднів — “свободівці”

Як і у Хмельницькій міській раді, найбільше обласних обранців, які жили рік із доходом нижче прожиткового мінімуму, у фракції ВО “Свобода”.

Жодної інформації про доходи та статки не вказав у своїй декларації за 2016 рік депутат ВО «Свобода» Віктор Бурлик. У документі вказано лише місце реєстрації та депутатство. Решта інформації відсутня.

У депутатки від Об’єднання “Самопоміч” Наталії Коваль дохід родини був значно нижчим від мінімально необхідного для прожиття: «У мене дитина неповнолітня, і на неї ідуть виплати, тому я наразі не працюю. А у чоловіка 20 тис. грн — це офіційна заробітна плата, тому що він працевлаштований на заводі».

Ще одна обраниця обласної ради. Але вже від партії “За конкретні справи” Наталія Вишнівськапотрапила у перелік депутатів із доходом нижче за прожитковий мінімум.

«Так склалося, що я не можу знайти достойної роботи, маючи дві вищих освіти. У мене є дві кредитки. Так живу, так багато людей в Україні живе. До речі, зараз їду в інше місто на роботу» — коментує дані своєї декларації Вишнівська.

Депутат від “Радикальної партії Олега Ляшка” Олексій Левицький основний дохід родини отримав зі своєї пенсії та пенсії дружини. Попри те, що обранець є приватним підприємцем, заробити з цієї діяльності він зміг лише трохи більше 8 тис. грн за рік.

«Получилося так, що пенсія в мене сама мінімальна, хоч я працював інженером, директором і тим всім. А зараз ні лівого, ні правого доходу не маю. Займаюся ягідництвом, що практично не рентабельно в даний момент», — пояснює  ситуацію Олексій Левицький.

Колишній комендант Хмельницького майдану, а нині депутат Хмельницької обласної ради від ВО «Свобода» Юрій Смаль теж опинився у переліку злиднів за підсумками доходів у 2016 році. Жив депутат, судячи з декларації, лише на пенсію і отримав лише 14,7 тис. грн.

«То шо держава дає на пенсію, так і є», — коротко коментує декларацію Юрій Смаль.

Ще одна депутатка від ВО “Свобода” Надія Новосельська жила минулого року з доходом нижче прожиткового мінімуму. На двох із сином їм минулого року вдалось отримати 33,5 тис. грн.

«Вот так і прожила, ви що думаєте? Я тільки цього місяця заплатила 700 грн за тепло. Я розкинула цей борг на 12 місяців і в цьому місяці я погасила борг. І так і живемо. Мені як приватному підприємцю потрібно закриватися. Для того, щоб працювала людина, їй треба багато платити, вона на 3 000 працювати не буде. І коли ви порахуєте світло, воду і все це, то так і живемо», — пояснює Надія Новосельська.