До кінця місяця у Хмельницькому триватиме «Рожевий жовтень»

11 Жовтня 2017 10:50

«Рожевий жовтень» – акція із такою назвою триватиме у Хмельницькому до кінця місяця. Вона приурочена до Всеукраїнського Дня боротьби з раком грудей. Це спільна ініціатива Хмельницького обласного онкологічного диспансеру, громадського об‘єднання «Донна» і телеканалу «Поділля-центр». З подробицями Тетяна Ворожцова

Ця жінка до лікарів не зверталась, бо завжди почувала себе добре. Пухлину виявила сама.

– Я звернулася вчасно. Мені зберегли грудь, я дуже цьому рада, що мені зберегли грудь.

А пані Валентина перевірялась у лікарів щорічно. Каже, зміни помітила через півтори місяці після того, як вдарилася.

– Мені тут секторно видалили, частину. Мені вдалося зберегти грудь. Так,я дуже вдячна лікарям.

А ця жінка свою недугу виявила випадково.

– Молочну залозу мені вдалося зберегти, дякуючи золотим рукам наших лікарів, Діагностували ранню стадію і я бажаю всім жінкам дуже серйозно підійти до цієї проблеми і не запускати, ходити на обстеження.  Ходити на УЗІ, робити аналізи, тому, що рак – це хвороба виліковна, все залежить від нашого ставлення до цієї проблеми. Ставтеся серйознор, то все в вас буде добре.

А от пані Зоя боротьбу із раком вважає особистою справою, отож очолила свого часу громадське об’єднання, яке допомагає жінкам долати хворобу.

Зоя  СИДОРИШИНА, керівник правління ГО «ДОННА»

– Статистика підтверджує , що виживають  найсильніші і ті, хто оцю образу на цю хворобу вичленив зі своєї голови.  тобто забуває про те, що вони хворіли

Лікарі кажуть, статистика захворювання на рак грудей в краї щороку коливається майже в тих самих показниках.

Ігор ДРОБНЕР, обласний позаштатний маммолог

– Від 400 до 500 хворих реєструється як первинне захворюваннягш рудної залози. Більше 500 жодного року ще не було. І це дуже добреі менше 400 не було за останні 10 – 15 років. На обліку стоїть більше 2000 хворих з злоякісними пухлинами грудної залози. Захворювання збільшуються, але не значно.

В’ячеслав МОРОЗ, головний лікар Хмельницького обласного онкодиспансеру .

– Звісно є  психологічний бар’єр у пацієнтів, які через ті чи інші  обставини вони не хочуть звертатись в онкодиспансер. Але коли  ті пацієнти відвідують цей заклад, отримають спеціальне лікування, і побачать позитивні результати лікування, тоді звісно вони змінюється думка. Все залежить від вчасності звернення за медичною допомогою , саме до спеціалістів, до маммологів.  Також залежить від правильності поставленого діагнозу та його лікування.

Джерело: www.odtrk.km.ua