13 жовтня: це цікаво знати

13 Жовтня 2017 09:38

goldwallpapers.com

«Предосить дощів.
І предосить негоди.
Предосить калюж.
І предосить сльоти.
Коли наше небо уже розпогодить?
Коли вже вітри перестануть густи?..»
Галина Кирпа

У народі 13 жовтня вшановували Григорія і підмічали: якщо день холодний, то зима до нас не поспішатиме. Цього дня оновлювали свою постіль: спалювали стару солому з сінників та матраців і набивали їх свіжою. Також купали дітей на порозі хати на здоров’я та від усілякого лиха. Для купелі воду набирали з трьох джерел так, щоб ніхто не бачив, і ні з ким не розмовляючи. Перед тим, як набрати її у відро, двічі зливали і лише третю несли додому, потім змішували зі звичайною, підігрівали, ставили дитину на порозі і через решето тричі поливали їй голову.

За церковним календарем 13 жовтня вшановують мученика Григорія — епископа Вірмена та святителя Михаїла – Митрополита Київського.

Іменинниками 13 жовтня є:

Григорій, Михайло.

Ім’я Григорій має давньогрецьке походження і означає « той, що не спить». Маленькі Григорій намагається бути хорошим, однак енергійний характер постійно заважає його репутації зразкової дитини. Дорослі Григорії вирізняються людяністю та підвищеною вразливістю. Багато уваги приділяють зовнішньому вигляду. Приємні у спілкуванні. Найголовніше у майбутній дружині для Григорія спокійний врівноважений характер. Любить затишок.

13 жовтня народились:

1822 — Левко Ценковський, польський ботанік, протозоолог і бактеріолог, який жив і працював в Україні. Заснував при Харківському ветеринарному інституті ветеринарну бактеріологічну станцію, де виготовлялись вакцини проти сибірки, сприяв організації пастерівської станції у Харкові. За наукову працю Л. Ценковського назвали «українським Пастером».

1888 — Михайло Калинович, український мовознавець, санскритолог, перекладач і літературознавець. Редактор-упорядник 2-го тому академічного «Російського-українського словника»

Події 13 жовтня:

1871 — у Києві відкрилася Колегія Павла Ґалаґана. Григорій Ґалаґан заснував колегію, як пам’ять про свого померлого сина, відписавши на її утримання великі маєтності в Полтавській і Чернігівській губерніях. Навчальний заклад був розрахований на навчання і проживання в інтернаті 70 вихованців. Учні приймалися з усіх українських земель. По революції більшовики ліквідували Колегію, перетворивши її на «трудову школу». За радянських часів у приміщенні колегії знаходилась спочатку с/ш № 92 імені Івана Франка, а після пожежі і до сьогодні там міститься Національний музей літератури України.

1884 — Гринвіч затверджений як місце проходження нульового меридіана.

1900 — Вийшла основна книга Зиґмунда Фройда ”Тлумачення снів”.

1965 — В СРСР запроваджено Державний знак якості.

Чи знаєте ви, що:

Доцент Запорізького національного університету Григорій Чаусовський представив свій новий винахід – вібротактильні шкарпетки «Морфей», що дозволяють позбутися безсоння.

Це звичайні шкарпетки з внутрішніми кишеньками для мініатюрних плоских мікровібраторів, пише газета «Улица Заречная». Ці мікровібратори працюють синхронно з диханням користувача за допомогою спеціального маленького зовнішнього пристрою.

Незважаючи на уявну простоту «шкарпетки від безсоння» ефективно реалізують цілий комплекс сучасних психотехнік від безсонням. Безперечним плюсом розробки є те, що коли людина засинає, мікровібратори автоматично відключаються, що виключає можливі незручності.

Запропонована психотехнологія характеризується загальнодоступністю і дешевизною — розробка коштує близько п’яти доларів. (З сайту ТСН.ua)