Подорожуємо Україною: Русилівське диво — 15 водоспадів біля одного села

13 Жовтня 2017 10:18
Унікальний каскад водоспадів розташувався у Бучацькому районі на Тернопільщині

Унікальний каскад водоспадів розташувався у Бучацькому районі на Тернопільщині. Фото: автора

Каскад водоспадів довжиною 3 кілометри вразить вас своєю красою та неповторністю.
Випробувавши свої сили в лабіринтах печери Млинки, ми вирішили трохи порелаксувати у більш спокійному місці. Тому одразу після екскурсії кам’яним підземеллям вирушили до села Русилів Бучацького району, що на Тернопільщині. Поруч з цим невеликим селом розташувалися однойменні водоспади, простягнуті в трикілометровому каньйоні. Ми їх нарахували дванадцять. Проте інтернет-джерела вказують, що каскад складається з п’ятнадцяти водоспадів, які спадають з висоти від півтора до дванадцяти метрів.

Насправді, це диво природи не надто популярне серед туристів. Дорога до села кепська, асфальту немає, а громадський транспорт не ходить. Тому найкращий варіант – власна автівка, з чим нам пощастило.
Автонавігатор «не підкачав» і направив на Русилів коротшою дорогою. При в’їзді в село питаємо в місцевих куди ж до водоспадів?

Водоспади розташовані на правій притоці річки Стрипа

«Спочатку їхати прямо, перебратись через місток, ще трохи проїхати, поки не побачимо праворуч хрест, а ліворуч магазин», – розповів чоловік. Так і зробили. Нам цьому подорож автомобілем закінчилася і почалася піша прогулянка із затяжним спуском через поле, сад, гай. Йшли весь час протоптаною стежиною, тому з дороги не збилися. Варто відзначити, що після щедрого дощу добратися до водоспадів буде не так легко.

Хрест, позаду якого стежина з села до водоспадів

Каньйон річки Стрипа виявився крутим і заросший деревами. Вода тече бурхливим потоком у глибокій ущелині, спадаючи з кам’яних брил. У повітрі освіжаюча прохолода. Неймовірна краса, проте спуститися ближче до водоспадів не так вже й просто. Аби зробити кілька фотографій нам довелося сходити крутими стежками, тримаючись за коріння дерев.

Річка тут тече в глибокій ущелині

Дорогою вздовж каскаду зустріли грибника з Русилова. Чоловік здивувався, побачивши групу туристів. Каже, відвідувачі здалеку тут рідко бувають. Просить бути обережними і не підходити до обривів.

Незважаючи на крутий берег потічка, ми знайшли безліч галявин для ночівлі в наметах. Тут чисто, спокійно і лише злегка шумить потік води, що погодьтеся, заспокоює ще більше. Цього разу ми заїхали лише глянути на водоспади, але вирішили наступного разу зібратися сюди на кілька днів на відпочинок.

Вздовж водоспадів є чимало галявин, де можна розвести вогнище і відпочити

Хоча поплавати тут не вийде, можна помилуватися краєвидом, поблукати мальовничим лісом. Подалі від міста, транспорту, цивілізації. Просто відпочити і набратися сил.

Не до всіх водоспадів можна легко пробратися

Як добратися

До Русилова від Хмельницького трохи більше 180 кілометрів. Своєю автівкою краще їхати через Тернопіль, дороги там хороші. У Бучачі ми повернули на вказівнику «На Золотий потік», а далі до Русилова якихось 20 кілометрів. Парадний заїзд до водоспадів через село Соколів. Проте, ми до нього не доїхали. Звернувши за селом Сороки на польову дорогу, заїхали в Русилів.

Якщо ж їхати автомобілем немає можливості, з Хмельницького на Бучач можна добратися автобусом. Поїздка триватиме до п’яти годин, а вартість квитка складає близько 140 гривень. Але від Бучача до Русилова доведеться все ж добиратися автостопом.

Небайдужі люди зробили драбину, якою можна спуститися в урвище до водоспадів

Висота найвищого водоспаду сягає 12 метрів

Русилівські водоспади – чудове місце для релаксації