Виборцям пропонують вимагати від депутатів змін у виборчому законодавстві

25 Жовтня 2017 09:41

Vse.rv.ua

Ухвалити закон про пропорційну систему з відкритими регіональними списками. Таку вимогу місцевим виборцям пропонують висунути активісти команди громадського об’єднання «Центр UA». На їхню думку, зміни дозволять збільшити партійну відповідальність депутатів та унеможливлять потрапляння до парламенту осіб з проблемною репутацією.

Сучасна виборча система – корінь політичної корупції в Україні – вважають активісти громадського об’єднання «Центр UA». Вона дозволяє пройти у Верховну Раду недоброчесним особам. Потрапивши до парламенту, такі нардепи потім можуть не голосувати, займатися кнопкодавством або взагалі прогулювати засідання. І це, за словами активістів, притаманно і нинішнім депутатам від Хмельниччини.

Андрій АНДРУШКІВ – активіст ГО «Центр UA»

– Депутатські групи, які об’єднані певними інтересами, більше 70 відсотків не голосують взагалі.

Запровадити систему з відкритими регіональними списками політики обіцяють вже понад 20 років. Активісти сподіваються: якщо законодавчих змін вимагатимуть виборці, їх втілять у життя. Для цього виборцям пропонують надіслати депутатам від свого округу відповідне звернення. От лишень не всі вірять, що це реально допоможе:

Андрій ПОПИК – координатор ГМ «Опора» у Хмельницькі області

– Я спілкувався з нашими мажоритарниками. Тільки один з них сказав, що він за пропорційну систему. Решта вважають себе міні-феодалами і їм такі зміни не потрібні.

Оптимізувати та здешевити реально і сам виборчий процес – кажуть представники виборчої комісії. Один з кроків – переформатувати виборчий бюлетень.

Віталій ШВЕД – заступник голови Хмельницької міської виборчої комісії

– Минулого року заступник голови ЦВК запропонував скоротити виборчий бюлетень. Де буде тільки ім’я і прізвище. А вся решта інформації буде на інформаційних бюлетенях.

До речі, в Україні досі діє виборче законодавство, прийняте у 2011 році в інтересах тодішнього Президента Віктора Януковича. Внесення змін до виборчого законодавства – одна з вимог акції, яка від 17 жовтня відбувається під стінами Верховної Ради.

Джерело: www.odtrk.km.ua