За утримання домашніх тварин доведеться платити: нова ініціатива депутатів

25 Жовтня 2017 18:18

econews.bei.org.ua

Народні депутати фракцій Блоку Петра Порошенка«Самопомочі»Радикальної партії Олега Ляшка, партії «Відродження» та «Волі народу» підготували та зареєстрували у ВР законопроект № 7220, у якому пропонують низку нововведень для утримання домашніх улюбленців, що відіб’ються на кишенях їхніх власників.

Якщо коротко резюмувати законопроект, то нардепи пропонують:

  • запровадити обовʼязковий облік, чіпування та реєстрацію домашніх тварин;
  • запровадити обовʼязковий їхній плановий ветеринарний огляд, імунізацію тощо;
  • здійснювати приплід собак і котів ВИНЯТКОВО через ліцензовані клуби та розплідники;
  • заборонити розведення домашніх безпородних тварин;
  • здійснювати обов’язкову біостерилізацію усіх домашніх тварин, що не мають породної цінності;
  • ховати загиблих на кладовищі тварин, здавши відповідний паспорт тварини, чіп, жетон тощо у відповідні органи…

Якщо детальніше, то законопроект передбачає такі ОБОВ ‘ЯЗКИ для власників,опікунів собак, котів та інших домашніх тварин:

  • зареєструвати собак, котів та інших домашніх тварин віком від двох місяців і більше.  При первинній реєстрації собак, котів та  інших  домашніх  тварин, їх власникам видаються  правила утримання тварин, паспорт тварин, жетон (інший відмінний знак), здійснюється чипування тварини. Номерний знак собаки, кота та іншої домашньої тварини  прикріплюється до  її нашийника.
  • новопридбані собаки, коти та інші домашні тварини повинні бути зареєстровані в п’ятиденний строк і доставлені у ветеринарну установу, заклад, службу для огляду,  імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок;
  • повідомити протягом п’яти днів ветеринарну установу, заклад, службу, що обслуговує даний район, про набуття права власності на домашню або безпритульну тварину, а також про переїзд із ними в інший населений пункт;
  • кожні три роки  доставляти собак, котів а у разі, якщо ветеринарна служба визнає за потрібне – частіше та інших домашніх тварин, у ветеринарну установу, заклад, службу  для огляду, імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок;
  • утримувати сторожових собак та хижих тварин на прив’язі і спускати  їх із прив’язі лише в закритих дворах, що виключає можливість їх втечі. Про наявність собаки чи хижої тварини застерігати відповідним написом;
  • не допускати, щоб тварини забруднювали екскрементами  квартири, сходові площадки та інші місця загального користування в будинках, прибудинкові території, у дворах та інших місцях загального користування, а також громадські місцях (ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів);
  • здійснювати приплід собак і котів винятково через кінологічні та фелінологічні клуби та розплідники;
  • здавати собак, котів та інших домашніх тварин до спеціальних притулків у разі відмови від права власності  на тварину;
  • про особливо небезпечне захворювання собак, котів та інших домашніх тварин негайно повідомляти ветеринарну установу, заклад, службу;
  • у випадках падежу собак, котів та інших домашніх тварин негайно  повідомити ветеринарну установу, заклад, службу і здавати трупи на кладовище тваринразом з паспортом, жетоном (іншим відмінним знаком), чипом — у відповідні органи;
  • відшкодовувати у повному обсязі матеріальні та моральні збитки, що заподіяні їхніми тваринами іншим фізичним та юридичним особам.

Перереєстрація тварини проводиться в разі зміни місця проживання чи реєстрації власника, опікуна або зміни власника, опікуна тварини із зазначенням нового власника, опікуна в тримісячний строк.

У випадку загибелі або втрати зареєстрованої тварини власник або опікун зобов’язаний повідомити про це орган, який здійснював реєстрацію тварини.

Скільки коштуватиме реєстрація

Законотворці передбачили, що реєстрація домашніх, опікуваних тварин є платною. Витрати на їх реєстрацію (виготовлення та видача паспорта, жетона (іншого відмінного знаку), чипування, комп’ютерні послуги, надання друкованих матеріалів щодо поводження з тваринами) відшкодовуються власниками, опікунами тварин.

За державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Тобто, на сьогодні це 180 грн.

За внесення змін до записів електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників або опікунів, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, справляється адміністративний збір у розмірі 0,04 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Тобто, сьогодні це 70 грн.

Адміністративний збір справляється за одну надану послугу у сфері державної реєстрації домашніх або безпритульних тварин.

У разі відмови у проведенні реєстраційних дій адміністративний збір не повертається.

Звільняються від сплати адміністративного збору: чорнобильці; інваліди Великої Вітчизняної війни; учасники АТО, яким надано статус інваліда війни або учасника бойових дій, та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, інваліди I та II груп; громадяни, які забирають у власність тварину з притулку для тварин.

Також законопроект передбачає заборону торгівлі домашніми або опікуваними тваринами в громадських місцях, не відведених спеціально для цих цілей, або без ветеринарних документів, видача яких передбачена законодавством про ветеринарну медицину.

Контролюватиме Нацполіція

Народні депутати передбачили, що органи Національної поліції або інші уповноважені органи здійснюють нагляд:

  • за дотриманням порядку утримання тварин та їх продажу;
  • вигулу домашніх тварин у громадських місцях;
  • перевірку відповідних документів (паспорт тварини, довідка з ветеринарної установи про вакцинацію, номерний знак, чип; довідки про проходження обов’язкового попереднього та періодичного психіатричних огляду власника собаки, яка належить до потенційно небезпечної породи, власника хижої тварини, а також вжиття відповідних заходів реагування у випадку порушення вимог правил утримання домашніх та опікуваних тварин в населених пунктах та положень цього Закону.

До речі

Ініціатори законопроекту визначили, що потенційно небезпечні породи собак – це ті породи собак, які володіють генетично детермінованими якостями агресії й сили. До потенційно небезпечних порід собак віднесли: акіта-іну, американський бульдог, американський пітбультер’єр, американський стафордширський тер’єр, англійський мастиф, бельгійський мастиф, аргентинський дог, бельгійська вівчарка, бернський зенненхунд, бордоський дог, бразильська філа, бульмастиф, бультер’єр, доберман, кавказька вівчарка, кане корсо, мастіно неаполетано, московська сторожова, німецька вівчарка, німецький дог, перо преса канаріо, південноруська вівчарка, різеншнауцер, родезійський ріджбек, ротвейлер, середньоазіатська вівчарка, східноєвропейська вівчарка, тосаіну, чорний тер’єр, німецький боксер, фокстер’єр, шарпей, ягдтер’єр німецький, а також метиси зазначених порід з явними фенотипічними ознаками.

Штрафи

Вигулювання собак без повідків, жетонів (інших відмінних знаків), чипів і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях — тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700—2250 грн). 

Неприбирання власником, опікуном тварини екскрементів тварини у квартирі, сходових площадках та інші місця загального користування в будинках, прибудинкові території, у дворах, та інших місцях загального користування, а також громадських місцях, тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів громадян (850-1700 грн). 

Використання тварин для заняття жебрацтвом (систематичного випрошування грошей, речей, інших матеріальних цінностей у сторонніх осіб) тягне за собою накладення штрафу у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн). Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 грн). 

Порушення вимог щодо розведення домашніх тварин тягне за собою накладення штрафу у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн). Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 грн). 

Порушення вимог щодо обов’язкової біостерилізації домашніх тварин, що не мають породної цін, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн). Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 грн). 

Торгівля з рук домашніх, опікуваних тварин у невстановлених місцях або без ветеринарних документів тягне за собою накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої (170-340 грн). Ті самі дії, вчинені повторно протягом року тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі (20 400 грн).

Підготувала Юлія Царенко, «Рідна країна»