Сьогодні 300-й день року

27 Жовтня 2017 12:36

www.bankoboev.ru

За чотири дні – листопад, який «жовтню син, а зимі рідний брат», а до кінця року залишається 64 дні.

27 жовтня в нас — преподобного Миколи Святоші, князя Чернігівського, Печерського чудотворця, а також святої Параскеви-П’ятниці – однієї з найулюбленіших святих серед українського жіноцтва у давнину, повідомляє Укрінформ.

Микола Святоша був онуком Володимира Мономаха і саме на його кошти було збудовано Троїцьку надбрамну церкву Києво-Печерської лаври. На сьогодні ця церква – єдина з наземних споруд лаври, яка збереглася з часів Київської Русі. Вона не була зруйнована ні під час руйнівного землетрусу 1230 року, ні під час навали орди хана Батия 1240 року, коли були зруйновані більшість церков Києва.

Київська місцевість Святошин – теж має відношення до князя – він володів землями Борщагівки, які межували зі Святошином. До речі, неподалік будівлі Святошинської райради і держадміністрації у 2006 році було встановлено монумент святому, який є небесним покровителем району.

Щодо Параскеви, то вона вважалася покровителькою всієї жіночої зимової хатньої роботи, її ікони були чи не в кожній домівці. Якщо на Параскеви на дорогах сухо – до початку справжньої зими залишається рівно чотири тижні.

З іменинами вітайте Назара, Миколу, Михайла і Параску.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1912 – -9,3 а найтеплішим у 1948 – 19,9 градусів за Цельсієм.