Екс очільник Хмельницької ОДА міг отримати з партійної каси Януковича понад 1,75 мільйони доларів США

31 Жовтня 2017 18:08
Василь Ядуха, який очолював Хмельницьку ОДА та обласну Партію регіонів, міг отримати з партійної каси Януковича понад 1,75 мільйони доларів США

Василь Ядуха, який очолював Хмельницьку ОДА та обласну Партію регіонів, міг отримати з партійної каси Януковича понад 1,75 мільйони доларів США. Фото: з архіву

Печереський районний суд Києва надав дозвіл Генпрокуратурі вилучити деякі документи, які мають бути в Хмельницькій облдержадміністрації.
До столичного суду надійшло клопотання слідчого в особливо важливих справах управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України. У ньому слідчий Віктор Гагаловський просив надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні Хмельницької обласної державної адміністрації.

Усе в рамках кримінальної справи так званої «чорної бухгалтерії Партії регіонів». Це амбарна книга колишньої правлячої партії, частина якої була оприлюднена «Українською правдою» в 2016 році. У ній стоять прізвища багатьох політиків, суми, які вони начебто отримали, та підписи. Та чи відповідає все це дійсності, й досі з’ясовують слідчі. А загальна сума виплат становить приблизно два мільярди доларів США.

Як йдеться в ухвалі Печерського суду, в органу досудового розслідування виникла необхідність у перевірці ОСОБА_5 (мова йде про колишнього очільника Хмельницької ОДА Василя Ядуху – при.авт.) на причетність до виконання підпису та рукописного тексту, який за своїм змістом вказує, що саме цією особою було отримано близько 1 750 000 доларів США.

У відкритому доступі ми не знайшли ні прізвище Ядуха, ні його підпису. Ось тільки цей фрагмент з “книги регіоналів”, в якому зазначений пан Бебех А.В., який в 2012 році начебто отримав понад 98,5 тисяч доларів для Хмельнциької обласної організації Партії регіонів.

Отож, суд ухвалив: надати слідчому в особливо важливих справах управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Гагаловському Віктору Петровичу та за його доручення слідчим прокуратури Хмельницької області не лише тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Хмельницької обласної державної адміністрації, а й з можливістю вилучення їх оригіналів. А саме розпоряджень та наказів голови Хмельницької ОДА за період 2010-2012 років; заяв голови Хмельницької обласної державної адміністрації про відпустку, про виплату матеріальної допомоги, про звільнення за весь період перебування на займаній посаді; особової справи голови ОДА (картка форми П-2 ДС, автобіографія, декларації про майно, доходи, витрати майнового (фінансового) характеру за весь період перебування на займаній посаді; відомостей про виплату заробітної плати, матеріальної допомоги та інших документів, які містять підписи та рукописні тексти.

Нагадаємо, Василь Ядуха очолював Хмельницьку облдержадміністрацію з 18 березня 2010 року по 7 березня 2014 року. Після втечі Віктора Януковича, Василь Степанович подав у відставку та розпустив фракцію Партії регіонів в Хмельнциькій облраді. Вже 7 березня з’явився офіційний указ виконуючого обов’язки Президента України Олександра Турчинова про звільнення Ядухи.