В Україні спалах захворюваності на менінгококову інфекцію

3 Листопада 2017 11:59

zt.20minut.ua

У Києві спостерігається епідемічне неблагополуччя по захворюваності на менінгококову інфекцію, початкові симптоми якої подібні симптомів ГРВІ, попереджають у Київській міській державній адміністрації (КМДА) і закликають киян не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів.

Про це повідомляє ZIK з посиланням на Інтерфакс-Україна.

У четвер директор департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург повідомила, що в цьому році зареєстровано вже 27 випадків захворювання на менінгококову інфекцію проти 10 минулорічних. «Серед дітей до 17 років – 18 випадків проти 10 у 2016 році», – уточнила вона.

В.Гінзбург нагадала, що хвороба передається повітряно-крапельним шляхом (як більшість гострих респіраторно-вірусних захворювань) і має різні форми: від такої, яка не загрожує життю – до небезпечної менінгококцемії, а найбільш вразливими до захворювання є діти (близько 80% випадків) і люди з ослабленим імунітетом.

Директор Департаменту охорони здоров’я КМДА зазначила, що через нечітко виражену специфічну симптоматику розпізнати початок цієї хвороби непросто навіть досвідченим фахівцям.

«Підступність хвороби полягає в тому, що перші симптоми подібні до симптомів ГРВІ, а летальність може наступити протягом 24 годин після їх появи», – розповіла вона.

В.Гінзбург перерахувала кілька основних ознак, які можуть свідчити про наявність менінгококової інфекції, а також вимагають негайного огляду лікарем. Це підвищення температури тіла, особливо вище 39° С, сонливість, млявість. Останнім з’являється висип, що має ознаки крововиливів, і до їх появи для постановки діагнозу орієнтуватися практично нема на що.

«Саме тому я настійно рекомендую дорослим не займатися самолікуванням, а батькам – при появі навіть «звичайних» симптомів ГРВІ не лікувати дітей самостійно, а викликати лікаря! І обов’язково прислухатися до лікарів: якщо вони бачать необхідність госпіталізації, то ні в якому разі не відмовляйтеся», – закликала директор Департаменту охорони здоров’я КМДА.