Історики: Проскурів був у епіцентрі Української революції 1917-1921 років

8 Листопада 2017 11:35
В обласному центрі обговорили події Української революції 1917-1921 років у місті Проскурові

В обласному центрі обговорили події Української революції 1917-1921 років у місті Проскурові. Фото: автора

У місті відбулася краєзнавча науково-практична конференція.
У 2017 році виповнилося 100 років від початку Української революції 1917–1921 років – одного з найважливіших і найскладніших періодів в історії українського народу у ХХ столітті.Сьогодні, 7 листопада, у приміщенні виставкової зали Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, відбулася науково-практична конференція, присвячена подіям Української революції 1917-1921 років у місті Проскурові.

«Попри інтерес дослідників до періоду існування Української народної республіки, багато питань все ще залишаються без відповіді. Зокрема й регіонально-суспільно політичні аспекти української революції 1917-1921 рр. мають багато “білих плям”. Метою нашого зібрання є спроба на основі аналізу історичного матеріалу розкрити динаміку подій та явищ у Проскурові у цих роках», – зазначила Світлана Маркова, доктор історичних наук.

Світлана Маркова розповіла про мету науково-практичної конференції.

В ході революції український народ уперше в XX сторіччі створив суверенну національну державу з усіма належними ознаками: територія, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мова.

За словами історика та краєзнавця Сергія Єсюніна, місто Хмельницький, а тоді ще колишній Проскурів, також тісно пов’язаний з подіями української революції, і саме тут відбулося багато визначних подій.

«З 1917 року до кінця 1921 року, Проскурів був в епіцентрі революції і подій, що з нею пов’язані. Ми можемо навести багато фактів, що це підтверджують. До прикладу, у нашому місті тричі перебував уряд Української народної республіки і директорія. Нехай це був і невеликий проміжок часу, але в цей період приймалися надзвичайно важливі рішення. Наприклад, весною 1919 року, коли уряд майже 2 тижні знаходився у Проскурові, відбулася зустріч з диктатором західної Української народної республіки Євгеном Петрушевичем. І саме тут були закладені перші домовленості, які стали основою і призвели до соборності та злуки України», – розповідає історик.

У своїй доповіді Єсюнін розповів, яким було місто на передодні революції та представив нові, раніше невідомі акценти у висвітленні історії краю у роки УНР.

Початок революції пов’язаний зі створенням Української Центральної Ради на чолі з Михайлом Грушевським 17 березня 1917 року. Його ім’я було відоме і на теренах Хмельниччини. Відомий історик, політичний діяч, лідер української діаспори, двічі відвідував нашу область. Його іменем у місті названа одна з центральних вулиць. Окрім цього, на залізничному вокзалі сьогодні, 7 листопада, відкрили меморіальну дошку на його честь.

«Виявляється, у 1891 році 25-річний Грушевський працював над своєю дисертацією і приїхав на станцію Проскурів, а вже звідти – у Кам’янець-Подільський. Свою дисертацію він писав на подільських матеріалах», – розповідає Сергій Єсюнін.

За його словами відкриття пам’ятної дошки Михайлу Грушевському та сьогоднішня конференція є важливою подією для України та міста Хмельницького. Адже розуміння тогочасних політичних явищ, здобутків і втрат, допоможе уникнути багатьох небезпечних та нерозважливих кроків у процесі сучасного державного будівництва.

Конференцію відвідало багато відомих історикі та краєзнавців Хмельниччини та гостей міста.

Історики та краєзнавці доповідали й на інші теми: «суспільно-політичні процеси в Проскурові у добу Української Центральної Ради», «Національну революцію 1917 року на Проскурівщині у спогадах Наталії Дорошенко-Савченко», «Михайла Грушевського на Хмельниччині в добу УНР», «Місцеві органи державної влади та самоврядування в місті Проскурові у квітні-грудні 1918 р.», «Петлюру в українському державотворенні: проскурівський період», «відновлення УНР:інститути місцевого самоврядування», «проскурівська операція», «З історії розвитку авіації в м. Проскурові за часів Першої світової війни та Директорії», «Петро Болбочан:трагедія державника», «Трохим Верхола», «Сергій Кисельов і Проскурів», «Кость Місевич», «Перебування Директорії у Проскурові: суспільно-політичний аспект», тощо.

Захід відвідали: науковці, краєзнавці, вчителі історії, представники громадських організацій, учнівська та студентська молодь, усі, хто цікавиться минулим України та рідного міста.