Різдвяний піст: що можна їсти та як його провести з користю (Календар харчування)

29 Листопада 2017 10:41
 Надія СВІНЦІЦЬКА
Нехай наша відмова не стане черговою дієтою, а жертвою Богові з щирого серця

Нехай наша відмова не стане черговою дієтою, а жертвою Богові з щирого серця. Фото: автора

Християни усього світу готуються до Різдва.
У православних різдвяний піст починається 28 листопада і закінчується 6-го січня. Католики входять в новий Літургійний рік 3 грудня. Цей переод у християн західного обряду називається Адвентом. Святвечір католики відзначають 24-го грудня.

За цей період усім віруючим Церква рекомендує (винятком є хворі, діти та особи похилого віку) відмовитися від споживання м’яса. Рибу можна їсти по неділях та суботах та в день Введення Божої Матері в Храм. Якщо – немає особливого свята, то треба готувати їжу на рослинному маслі.

«Піст – це благословенний час, який повинен служити нам для очищення нашої душі. Цілий рік ми жили в метушні та ніяк не могли знайти часу для Бога та для зустрічі з ним. Останні місяць року є для нас ніби знаком від Господа, який каже: зупинись і подумай над сенсом свого життя. Піст зобов’язані дотримуватися усі християни. Але потрібно вважати, що піст – це не дієта, а насамперед утримання від злих та недобрих вчинків», – розповів Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський УПЦ КП Антоній Махота.

Священнослужитель також дає три поради як вдало провести різдвяний піст:

1. Читайте духовну літературу. У церковних крамницях та на книжкових магазинах є безліч цікавої літератури як про піст, так і про власне духовне вдосконалення. Щодня приділяйте хоча б 15 хвилин на читання та молитву у тиші, і ви побачите, скільки цікавих та свіжих думок з’явиться у вас після прочитаного.

2. Під час різвяновго посту складіть собі окреме меню. Варто утримуватися від тієї їжі, від якої ви можете відмовитися без шкоди для здоров’я. Нехай наша відмова не стане черговою дієтою, а жертвою Богові з щирого серця.

3. Приділіть більше вашої уваги тим, хто її потребує. Приділяймо більше уваги рідним та близьким. Нехай щоденна зайнятість не стане перешкодою для вашого часу, який ви проведете у колі сім’ї.

КАЛЕНДАР ХАРЧУВАННЯ ПО ДНЯХ

З 28 листопада по 19 грудня 2017 року:
Понеділок: гаряча їжа рослинного походження, але без олії.
Вівторок, четвер, субота, неділя: рослинна їжа з додаванням рослинного масла в невеликих кількостях, плюс риба.
Середа і п’ятниця: сухоїдіння.
Але 4 грудня 2017 року буде свято Введення у храм Пресвятої Богородиці. І в цей день дозволяється вживати в їжу трохи червоного вина.

З 20 грудня 2017 року по 1 січня 2018:
Понеділок: їжа рослинного походження, але без олії.
Вівторок і четвер: рослинна їжа з олією.
Середа і п’ятниця: сухоїдіння.
Субота: гаряча їжа рослинного походження з олією, риба.
І тут нас рятує свято: 1 січня після Нового Року дозволяється випити трохи червоного вина.

З 2 по 5 січня 2018 року:
Понеділок і середа: сухоїдіння
Вівторок і четвер: їжа рослинного походження, але без масла.
6 січня-Різдвяний Святвечір – в цей день потрібно дотримуватися особливо суворого посту.

 

Як правильно дотримуватися посту, аби це було корисно для здоров’я розповіла лікар з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Валентина Щавінська:
«Постити насправді корисно, але піст протипоказаний для осіб похилого віку, вагітним, годуючим матерям, дітям та особам, які мають проблеми з кишково-шлунковим трактом. В цей період варто ввести в раціон квашену капусту, огірки та помідори. Також потрібно звернути увагу на продукти молочнокислого бродіння, адже вони дуже корисні для здоров’я. Окрім цього варто вводити в раціон горіхи, адже при виключені тваринного білка, його потрібно компенсовувати рослинним. Не забувайте також про червону квасолю, сухофрукти та зелень . Дуже раджу їсти страви з гарбузи, адже вже доведено, що він має Т-антитіла, які борються з новоутвореннями. Найкраще готувати овочі запікаючи їх. Загортайте їх у фольгу та запікайте у духовці. Це дуже корисно. На останок раджу усіх особам, які будуть постити, не переїдати під час різдвяних свят. М’ясо у раціон вводьте поступово».