“Те, що об’єднує – очима “Гайдамаків”

8 Грудня 2017 11:26
Хмельницькі волонтери на фото показали те, що об'єднує їх у житті

Хмельницькі волонтери на фото показали те, що об’єднує їх у житті. Фото: автора

Автори виставки – волонтери ГО “Мистецької сотні “Гайдамаки”.
Учора, 7 грудня, у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва відкрили виставку фотографій “Те, що об’єднує – очима “Гайдамаків”. Свої світлини зроблені у зоні АТО презентували містянам волонтери ГО “Мистецька сотня “Гайдамаки”. До експозиції увійшли знімки із численних поїздок волонтерів на Схід. Як розповідає один з учасників сотні Олександр Попов, коли сіли відбирати світлини на виставку то їх загалом вийшло біля 30 тисяч.

“Відбирали фото, які несуть менше війни. Показали діток, бо ми багато дитячих будинків відвідуємо. Світлини зроблені членами нашої команди, серед них були відомих фотографів. Зараз цю виставку нам запропонували привезти  в Угорщину”, – додає Олександр.

А показати дійсно є що, і справді, не лише українцям. Митці-волонтери майже щомісяця їздять на схід, окрім пісні, везуть продукти, засоби гігієни, медикаменти, тактичне і захисне спорядження, бронежилети, маскувальні сітки, дитячі малюнки, тощо. Тому на світлинах десятки зафіксованих моментів спілкування із бійцями, фрагменти з концертів, групові фото, цікаві моменти.

На світлинах зафіксовані моменти із поїздок в зону АТО

Оскільки “Гайдамаки” – це люди мистецтва, учорашню виставку теж відкривали творчо, із піснями. Окрім того, згадували волонтери найяскравіші моменти поїздок, що довелося побачити, пережити, почути. Солістка Хмельницького муніципального естрадно-духового оркестру і волонтерка сотні Марина Українець розповідає, про один із найважчих моментів, коли разом із Катериною Аргуновою співали у шпиталі важкопораненому бійцю.

Волонтери допомагають дитячим будинкам

“Одного разу, коли повертались із зони АТО, заїхали у шпиталь, провідати бійця “Правого сектору” “Дракона”, це Олександр Попов, з Кам’янця-Подільського. Він потрапив під обстріл на шахті Бутівка. Щоб його підбадьорити, ми з Катьою йому співали тихесенько пісень, намагалися підняти настрій. Раптом до нас підійшла мама одного із бійців і зі слізьми попросила заспівати і її сину. Боєць був у коридорі, його везли без ніг, чоловік чекав своєї черги в операційну”, – розповідає Марина.

Виставка діє до 16 січня

Волонтерка непригадує, що тоді співали, бо думки були зовсім про інше. Каже, військовий слухав через нестерпний біль, а дівчата сподівались, що пісня хоч трішки його полегшить. Марина зізнається, що це був найважчий момент з усіх поїздок, бо співали людині, яка щойно віддала своє здоров’я.

В експозиції виставки 60 фоторобіт

Один зі своїх днів народжень на Сході відзначав ще один волонтер “Гайдамаків”, співак Назарій Поляков. Той момент “святкування” теж залишився у пам’яті на знімку.

“На представлених фото багато спогадів, не всі вони, звичайно, приємні, але радий ще раз бачити обличчя людей, яких там зустрічав. На виставці є світлина зроблена на мій День народження. Ми його “святкували” з бійцями “Правого сектору”. Якщо чесно, таких “феєрверків” від агресора, я ще в житті не чув”, – каже Назар.

Фото зроблене у Деня народження Назарія Полякова

На початках, у 2014 році, до сотні доєднався нинішній начальник управління культури та туризму міськради Артем Ромасюков. Хоча був лише у кількох поїздках, враження і спогади про війну залишаться на все життя.

“Я був у 2 чи 3 поїздках.  Я пам’ятаю місто Старобільськ, коли воно було “розбите” на квадрати, на кожному із них був блокпост. Тоді було якось легко і зовсім не страшно. Зараз воно по-іншому сприймається, навіть трохи страшно.”, – ділиться Артем Євгенійович.

На світлині Дмитро Годзенко (“Годзила”) – Герой України, боєць 17 батальйону, 57 бригади. Через тиждень після візиту сотні до бригади Годзенка вбив ворожий снаряд … за день до мобілізації

Загалом, активними учасниками, волонтерами і співорганізаторами ГО “Мистецька сотня “Гайдамаки” є менеджер-адміністратор Олександр Попов, Анна Ісламова, співаки Віктор Шайда, Марина Українець, Катерин Аргунова, Назарій Поляков, Анастасія Гулевата, скрипаль Антон Вараниця, бандуристка Марина Круть та 12-річни співак-гітарист Артем Харченко.

Відкривала виставку – Марина Українець

Виставку світлин “Те, що об’єднує – очима “Гайдамаків” можна переглянути до 16 січня. Адреса: Хмельницький музей-студія фотомистецтва, вулиця Проскурівська, 56.

Трохи історії

ГО «Мистецька сотня «Гайдамаки» — творче об’єднання співаків, музикантів, поетів, художників, танцюристів, журналістів, фотографів – усіх творчих і небайдужих людей, що об’єдналися на волонтерських засадах у квітні 2014р. в організацію “Мистецька подільська сотня”. Зміст діяльності – благодійні концерти з метою матеріальної, фінансової і моральної підтримки українських військових на всій території України.

Концерти відбувались у військових частинах, шпиталях, на навчальних полігонах. Як у закладах культури, так і просто неба організовувались благодійні концерти, де збирали кошти на потреби військових та їхнє медичне лікування. Один із таких вуличних благодійних концертів “Гайд-парк” на Проскурівській став щотижневою, безстроковою акцією. Започаткована одним із учасників сотні співаком Віктором Шайдою перша акція відбулась восени 2014 року і триває до сьогодні. Уже понад 80 тижнів поспіль хмельницькі артисти ведуть “свою війну” проти ворога!

У березні 2015року «Мистецька подільська сотня» здійснила перший офіційний візит у зону АТО до міста-побратима Старобільська. З того часу митці-волонтери щомісяця їздять на схід, везуть з собою продукти, засоби гігієни, медикаменти, тактичне і захисне спорядження, бронежилети, маскувальні сітки, дитячі малюнки тощо… і передають безпосередньо в руки військовим, медпрацівникам шпиталів, мирному населенню та дітям Донбасу. Восени 2015 року «Мистецька подільська сотня», значно розширивши спектр своєї діяльності, створила громадське об’єднання «Мистецька сотня «Гайдамаки».