«Фестиваль пампух», «Червоне вино» і «Маланка-фест»: куди поїхати на зимові свята

19 Грудня 2017 09:58
Подорожуйте усією сім'єю

Подорожуйте усією сім’єю. Фото: commons.wikimedia.org

Подаруйте собі і своїй малечі справжню забаву.
Новорічні свята – це чудова нагода завітати на один із фестивалів, які відбуватимуться у цей час в Україні. Відчути дух Різдва і навіть спробувати його на смак можна не лише у Хмельницькому. Київ, Одеса, Львів, Чернівці – це лише незначна частина міст, де відбуватимуться ярмарки, передноворічні дійства і грандіозні святкування.

Читайте також: Новий рік та Різдво у Хмельницькому: програма святкувань

Тож якщо ви хочете відчути справжню магію цих свят, беріть відпустку і вирушайте усією сім’єю на зустріч пригодам. В Одесу – подивитися на казкове містечко з пряників, у Львів – скуштувати головний різдвяний смаколик – пампуху, у Київ – на головну ялинку країни і концерти відомих гуртів.

Читайте також: Від Миколая до Йордана: програма новорічних свят у Кам’янці-Подільському

«Зимова країна на ВДНГ» (м. Київ)

Фото: styler.rbc.ua

Це головний парк зимових розваг України, на якому представлять понад 20 розважальних локацій для дорослих і дітей: резиденція Діда Мороза, тюбінгові гірки, каток, виставка крижаних скульптур, контактний зоопарк, країна роботів, «Планета метеликів», виставка «Живі динозаври» та багато іншого. Безкоштовними для відвідування будуть святковий ярмарок «Корпорація подарунків», літній арт-павільйон, шоу-рум українських дизайнерів, фотозони, фуд-корти і розважальні заходи біля ялинки. На інші локації потрібно буде придбати квиток (розрахунок тільки за допомогою банківських карт), або загальний абонемент, в якому все включено (799 гривень).

  • Коли: 16 грудня – 14 січня.
  • Де: ВДНГ

«НеоРік на Софії» (м. Київ)

Фото: instagram.com

Це масштабний культурно-мистецький проект в рамках якого відбудуться фестиваль ілюмінації з особливими арт-об’єктами; новорічний ярмарок на Володимирському проїзді, де можна буде купити сувеніри, гарячу їжу та напої; атракціони на Михайлівській площі (дитяча ланцюгова карусель, тунель бажань, гірка, колесо огляду, виставка крижаних скульптур) і 12 концертів за участю естрадно-симфонічних оркестрів та українських гуртів: «Pianoбой», «Panivalkova», «Secret Avenue», «KADNAY», «TAYANNA», «KISHE», «LUMIERE» та багато інших.

  • Коли: 19 грудня – 14 січня.
  • Де: Софіївська площа.

Фестиваль «Новорічна казка у Древньому Києві» (с. Копачів, Київська обл.)

Фото: parkkyivrus.com

У розважальному парку та центрі культури й історії Київської Русі відбудеться грандіозне свято з вогняним шоу, трюками на конях із князівської конюшні, ігри в сніжки і штурмування снігових фортець. Там діятиме й Головна резиденція Діда Мороза. Гості зможуть покласти лист у Чарівну скриньку виконання бажань і влаштувати на пам’ять яскраву фотосесію з казковими героями. А у Новорічну ніч на відвідувачів чекає справжнє свято: виступ шоу двійників, подарунки, безкоштовне катання на конях, інтерактивний спектакль «Новорічна казка», частування середньовічними настоянками, костюмовані персонажі, гумор, веселощі, ігри і святкова дискотека. А опівночі відбудеться вогняне шоу та великий феєрверк.

  • Коли: 16 грудня – 14 січня.
  • Де: Парк «Київська Русь».

Виставка пряникових будиночків (м. Одеса)

Фото: prolviv.com

Упродовж тижня в Одесі діятиме справжнє місечко з пряникових будиночків. Там можна буде не лише придбати безліч смаколиків, але й відвідати майстер-класи та навчитися самому робити пряники. Минулого року темою свята були пам’ятки України. Тож для відвідувачів звели цілий ландшафт із замками, палацами, річками, дорогами, парками та озерами. А тема будиночків цього року – «Космос». Тож виставка обіцяє бути ще цікавішою.

  • Коли: 19-26 грудня.
  • Де: «4city», вул. Каната, 27/1.

Різдво у Гаю і фестиваль «Пампуха» (м. Львів)

Фото: vi.ill.in.ua

На кілька днів відвідувачі фестивалю опиняться в атмосфері різдвяної містерії, де усі будуть танцювати, колядувати і просто веселитися від душі. На святковому ярмарку усіх щедро пригощатимуть медовою кутею, ароматним узваром та іншими смаколиками. Там можна буде навчитися створювати ляльки-мотанки, дідуха і навіть різдвяних павуків із соломи, відвідати майстер-клас з ковальського мистецтва і дізнатися стародавні звичаї святкування Різдва. А для малечі відомі львів’яни прочитають добрі казки.

Крім того у рамках фестивалю «Різдво у Гаю» відбудеться й свято «Пампуха». Українські, польські, єврейські, американські – пампушок тут настільки багато, що голодним додому ніхто не піде. Цей смаколик готуватимуть із маком, яблуками, картоплею, сиром і навіть варенням із троянд. Господині розкажуть особливості їх приготування, а господарі проведуть конкурси на найкращого пампухоїда, наймилішого ангела та найкапоснішого чортика.

  • Коли: 7-9 січня
  • Де: Музей архитектури і побуту «Шевченківський гай», вул. Чернеча гора, 1.

Фестиваль «Червене вино», (м. Мукачево, Закарпатська область)

Фото: ua-reporter.com

Фестиваль вина проводять щорічно, з 1996 року, на Старий Новий рік. Це як раз той час, коли напій врожаю минулого року тільки-тільки настоявся і набув своїх кращих смакових властивостей. Кожен відвідувач фестивалю зможе продегустувати вина гращих закарпатських сортів від іменитих і маловідомих виноробів, а вибрані напої – придбати. Крім того на «Червоному вині» можна буде спробувати бринзу, карпатський мед і навіть шашлик, а ще – поспівати колядок, пограти у забави і виграти призи.

  • Коли: 12-14 січня.
  • Де: парк «Перемоги».

Етнографічний фестиваль «Маланка-Фест» (м. Чернівці)

фото: promin.cv.ua

Понад 30-40 колективів з усієї області зберуться, щоб створити справжній зимовий карнавал для чернівчан і гостей міста. І оскільки Буковина славиться розмаїттям етносів і культур, на фестивалі Маланок можна буде побачити румунську, молдавську, гуцульську і бессарабську Маланку. Галасливі учасники з дзвіночками, батогами, петардами, салютами, на тракторах, «мерседесах» і коровах зустрінуться на Хрестовій дорозі. А ближче до вечора підуть до найближчої річки Глибочок, де топитимуть злий дух – скупаються у крижаній воді.

  • Коли: 15 січня.
  • Де: Площа філармонії.

Гастрономічний фестиваль-конкурс гентешів (с. Геча, Закарпатська обл.)

Фото: cikave.com.ua

З угорської «гентеш» перекладається як «різник». Тож якщо ви не переносите кривавих сцен, краще завітати туди по обіді, коли вже можнабуде поласувати ароматним м’ясцем прямісінько з вогню. Вас пригощатимуть неймовірним розмаїття м’ясних страв: гуркою, салом, пікницею, запашним бограчем та іншими. А готуватимуть все це етнічні угорці. Тож готуйся до гострих, але неймовірно смачних страв.

  • Коли: 27 січня.
  • Де: село Геча.

Національне свято шоколаду (м. Львів)

Фото: victoria-tur.vn.ua

Щороку цей фестиваль збирає кращі солодкі бренди та виробників шоколаду ручної роботи зі всієї України. На святі кожен гість зможе спробувати оригінальні шоколадні напої, придбати «шоколадні» сувеніри та взяти участь у різноманітних майстер-класах від кращих шоколатьє. На відвідувачів чекає традиційний шоколадний ярмарок, майстер-класи від професійних шоколатьє та створення шоколадних скульптур для Шоколадного міста. А для маленьких відвідувачів працюватиме «Дитяча шоколадна країна». Тож завітайте на свято шоколаду до Львова – нехай зима закінчиться весело і солодко.

  • Коли: у лютому
  • Де: Львівський Палац мистецтв, вул. Коперника, 17.