На Хмельниччині у грудні найбільше здорожчали овочі та яйця – до 8,3%

15 Січня 2018 12:53

Соціальна країна

Ціни на споживчому ринку Хмельницької області в грудні минулого рокупорівняно з попереднім листопадом зросли на 0,9%, з початку року – на 13,8%.

Як повідомляє Головне управління статистики в області, на споживчому ринку області в грудні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1%. Найбільше (на 8,3% та 6,4%) подорожчали овочі та яйця. На 4,4-1,1% підвищились ціни на сметану, сири, молочні суміші для дитячого харчування, кисломолочну продукцію, яловичину, молоко, макаронні вироби, кондитерські вироби з борошна та цукру, хліб, пшеничне борошно, сало.

Водночас на 5,4–0,7% подешевшали гречані крупи, цукор, м’ясо птиці, риба та продукти з риби, свинина.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби збільшились – на 0,7%.

Дешевшими на 2,8% стали одяг і взуття, зокрема, одяг – на 3,6%, взуття – на 1,9%.

Підвищення цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива (на 0,1%) зумовлено зростанням вартості утримання та ремонту житла, тарифів на гарячу воду та опалення, плати за оренду житла (на 0,7–0,2%). Поряд з цим на 2,2% знизились тарифи на водопостачання.

На зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,5% вплинуло збільшення вартості послуг лікарень та фармацевтичної продукції (на 0,9% та 0,5% відповідно).

Підвищення цін на транспорт у цілому на 2% в основному спричинено подорожчанням палива та мастил на 2,6%, а також купівлі транспортних засобів на 2,2% та проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті на 1,2%.

У сфері зв’язку ціни зросли на 1%, що пов’язано з підвищенням абонентної плати за користування мережею Інтернет та послуги мобільного зв’язку (на 1,7% та 1,5% відповідно).