17 січня: це цікаво знати

17 Січня 2018 08:56

Look.com.ua

«Нам треба стояти… ногами на нашій землі, головою бути в Європі, а руками обхоплювати якнайширше справи української нації»
Іван Труш

За церковним календарем 17 січня вшановують преподобного Феоктиста, святого Євстафія, мучеників Зосима та Афанасія.

Зосим Пустельник, який жив у IV ст., у народі вважався покровителем бджіл. Про бджіл говорить і прикмета цього дня: якщо у цей день сніг на деревах гілки гне – літом бджоли роїтися будуть. А якщо на небі немає хмар при сильному морозі, то морозна погода буде стояти і надалі і не скоро відступить.

Уроки духовності:

  • Бути добрим чи злим, служити світлу чи темряві вибирає сама людина. А, отже, сама вибирає собі долю тут, при житті і у вічності.
  • Нехай скупа милостиня бідному на дорозі не тішить серце. Бо Ісус сказав, що не милостиня – дати тому, хто перебуває у біді; це всього лише чесність; всього лише передача людям їхньої власності.
  • У людині, особливо в жінці, головне – гармонія. Іноді красуня, коли починає говорити, перетворюється на недопрацювання природи. Краще б вона мовчала…

У народі 17 січня колись починали готуватися до Надвечір’я Богоявлення. На Закарпатті жінки замішували борошно і ним на дверях та одвірках робили хрести, щоб «упирі та всіляка нечисть не мали сили». У гірських та лісових районах цього дня намагалися не згадувати вовків аби вони не напали на отару, а також спостерігали за погодою. Ясний день на Феоктиста віщує весняну повінь.

Іменинниками 17 січня є:
Артем, Денис, Архип, Панас, Танасій, Афанасій, Остап, Зосим

Події 17 січня:

1921 – У Відні створений Український вільний університет, незабаром переведений у Прагу.

17 січня народились:

1869 – Іван Труш – український живописець-імпресіоніст, майстер пейзажу, портретист, мистецький критик і організатор мистецького життя на Галичині. Автор понад 350 портретів видатних діячів української культури (у т. ч. І. Франка, Лесі Українки), пейзажних циклів «Із життя пнів і дерев», «Луки і поля» тощо.

1907 – Григорій Китастий – український композитор, диригент, бандурист. Організатор і очільник Капели бандуристів ім. Т. Шевченка у Києві, Першого ансамблю бандуристів Об’єднання демократичної української молоді у США.

1908 – Григорій Синиця – художник, митець-новатор, який започаткував новий напрям у сучасному монументальному живописі – «українську колористичну школу». Автор нової техніки «Флоромозаїка».

Чи знаєте Ви, що:

  • Серед людей, які друкують шлюбні оголошення, 35 відсотків уже одружені.
  • Якби реальна жінка мала пропорції ляльки Барбі, вона пересувалася б лише на чотирьох кінцівках.
  • В оригіналі відомий роман «Віднесені вітром» називався «Бе-бе – чорна вівця».
  • У Древньому Римі лікареві відрізали руки, якщо пацієнт вмирав під час операції.