У Хмельницькому відкрили пам’ятну дошку Євгену Коновальцю

23 Січня 2018 09:56
Вступне слово та право зняти завісу з дошки надали міському голові міста Олександру Симчишину

Вступне слово та право зняти завісу з дошки надали міському голові міста Олександру Симчишину. Фото: автора

Її виготовив скульптор, художник Роман Албул.
Сьогодні, 22 січня, у День Соборності України, в обласному центрі відбулося відкриття меморіальної дошки Євгену Коновальцю. Її встановили на будинку по вул. Гагаріна, 18. Будівля є об’єктом культурної спадщини та громадською приймальнею Хмельницької міської ради.

Попри сніговій, на захід прийшло чимало хмельничан.

«Досить символічним є те, що дошку розмістили на цій будівлі, оскільки у 1919 році в цьому приміщенні, який називали «пресова квартира Проскурова», видавався пресовий орган корпусу Українських січових стрільців часопис «Стрілецька думка». Саме тому ця будівля була обрана для встановлення меморіальної дошки цьому борцю за незалежність України». Загалом, у нашому місті, до сторіччя Української революції, розпочався проект по вшануванню видатних історичних постатей. Він полягає в тому, що ми, на історичних будівлях, розміщуємо меморіальні дошки «батькам» української революції, творцям за українську незалежність. Нещодавно, на залізничному вокзалі, до річниці ІІІ Універсалу, ми відкривали дошку Михайлу Грушевському, сьогодні ж, до сотої річниці ІV Універсалу, ми відкрили дошку Євгену Коновальцю», – розповів міських голова.

На дошці, з штучної бронзи, надпис: «У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю».

Меморіальну дошку виготовив скульптор, художник Роман Албул. Чоловікові знадобилося два місяці, аби виготовити дану роботу.

Хмельничанин Роман Албул два місяці виготовляв меморіальну дошку.

«Коли я отримав замовлення від міської ради зробити пам’ятну дошку Євгену Коновальцю, я ще не знав цієї особистості. Коли я почав вивчати біографію цієї людини, я зрозумів, що мені випала велика честь виготовити дошку пам’яті Євгену Коновальцю», – розповів митець.

Після відкриття пам’ятної дошки, усі присутні пішли на урочистості з нагоди Дня Соборності України, які відбулися у Хмельницькій дитячій школі мистецтв.

Пам’ятне фото біля меморіальної дошки забажало зробити чимало хмельничан.

Довідка:
Коновалець Євген Михайлович народився 14 червня 1891 року в с. Зашків (Жовківський район Львівської області), убитий співробітником НКВС П. Судоплатовим 23 травня 1938 у м. Роттердам, Нідерланди), полковник Армії Української народної республіки, командир Української військової організації, голова Проводу українських націоналістів, перший голова Організації українських націоналістів.

Читайт також: У Хмельницькому Андрій Курков презентує книгу про спільноту, яка змінила життя тисячам безхатьків.

https://youtu.be/dWOg76m8V2I