Доки реалізується “справа честі”, замовили документацію на 1,2 млн. грн.

24 Січня 2018 09:34

Хмельницьке комунальне підприємство «Спецкомунтранс» 23 січня замовило розроблення проектної документації на реконструкцію полігону твердих побутових відходів з метою запобігання виникнення надзвичайної екологічної ситуації.

Очікувана вартість становить 1,2 млн. грн, повідомляється у системі “Прозорро”.

Полігон твердих побутових відходів у Хмельницькому. Фото Віталія Тараненка

Полігон твердих побутових відходів у Хмельницькому. Фото Віталія Тараненка

Замовник у проекті реконструкції хоче бачити: стабілізацію існуючого стану полігону (передбачити технічні рішення з укріплення аварійних схилів з метою запобігання виникнення надзвичайної екологічної ситуації); нові карти складування ТПВ; системи захисту ґрунтових вод; збірники фільтрату і зливових вод; пожежний водопровід; гідроспостережні свердловини; огорожу території; адміністративно-побутові приміщення (одноповерхові, контейнерного типу); експлуатаційні дороги по картах та майданчик для розвантаження; зовнішнє освітлення полігону.

Прийом заявок на тендер триватиме до 27 березня цього року.

Як писав НГП, начальник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в області Едуард Братко заявив, що 2016 року рятувальникам вдалося ліквідувати пожежу на сміттєзвалищі та врятувати табір ромів, який згорів.

У червні 2017 року державна екологічна інспекція у Хмельницькій області наполягала на припиненні експлуатації діючого полігону твердих побутових відходів у Хмельницькому.

“Вже не перший рік питання Хмельницького полігону твердих побутових відходів є найбільшою екологічною проблемою міста. З кожним роком кількість відходів на ньому зростає, що в свою чергу може становити загрозу як для навколишнього природного середовища, так і може призвести до таких трагічних наслідків як на Грибовицькому сміттєзвалищі”, – зазначено у повідомленні екоінспекції.

Водночас мер Олександр Симчишин назвав справою честі появу до 2022 року у Хмельницькому повноцінного сміттєпереробного заводу.

Довідка НГП. Хмельницький міський полігон твердих побутових відходів заснований в 1956 році як відкрите звалище на місці глиняного кар’єру площею 8,88 га. Досі невідома його точна глибина, при цьому висота насипу відходів оцінюється в 50 метрів над рівнем ґрунту. Це приблизно, як одна 16-поверхівка. Кількість ТПВ, які захороненні на полігоні, на кінець 2014 року становила більше 4,25 млн. тонн. Щодобове поступлення сміття та відходів — 2300 куб. м.