Поліція ігнорує, нардепи скаржаться, а Хмельничани перебувають під загрозою екологічного і техногенного характеру

29 Січня 2018 12:28

www.volyn24.com

Під Хмельницьким виявлено тонни хімікатів, захоронених нелегально у 90-х роках.

Народні депутати-мажоритарники від Хмельниччини просять центральне керівництво силовиків України відреагувати на нелегальне захоронення хімічних речовин невідомого походження у районі об’їзної дороги на землях Розсошанської сільської ради ще у 1990 роках.

Відповідні депутатські запити надіслано Генпрокурору, Міністру МВС і Голові СБУ.

У тексті обранці скаржаться на місцевих правоохоронців, котрі гальмують збір доказів щодо пошуку винних осіб. Попри те, що кримінальне провадження за 239 ККУ (“Забруднення або псування земель”) було відкрито у липні 2017 року, судово-хімічна експертиза відкладена на невизначений термін. Причина – поліція ухиляється від виявлення власників хімічних речовин та обставин їх ввезення і нелегального захоронення.

“У той самий час захоронення продовжує залишатися джерелом загроз екологічного і техногенного характеру, а саме: відбувається розгерметизація металевих бочок і проникнення їх вмісту у водоносні горизонти, що загрожує життю і здоров’ю населенню Хмельницького, сіл Ружичанка, Карпівці, Розсоша, а також природним екосистемам у басейнах річок Південний Буг і Вовк; у разі вибухонебезпечності хімічних речовин у бочках, детонування їх маси у 80 т, може призвести до значних руйнувань та інших ушкоджень інфраструктури регіону”, – наголошують нардепи.

запит1

запит2

 

запит3