Фотографи з трьох країн показали Хмельницький, як «місто-людину»

2 Березня 2018 10:38
Початок календарної весни хмельничани зустріли з новою виставкою

Початок календарної весни хмельничани зустріли з новою виставкою. Фото: автора

В арт-галереї «Maslo» відкрили виставку фотографій, зобразивши колективний портрет Хмельницького.
Учора, 1 березня, у нашому місті презентували виставку «Maslo Photo Residency». Учасниками міжнародної фотографічної резиденції, яка проходила з 16 лютого і до кінця зими, стали троє фотографів: Валерій Мілосердов (Україна), Маріуш Форецкі (Польща) та Олексій Шинкаренко (Білорусь). Кожен з них, обравши певну грань життя Хмельницького, намагався показати мозаїку міста крізь документальну фотографію. На відкритті майстри поділилися результатами своїх напрацювань протягом цього часу.

«Ідея цієї виставки зародилася у співпраці з засновницею галереї “Масло” Вікторією Паньковою ще у вересні минулого року. Хотілося розказати історію для місцевих, хотілось подивитись на місто Хмельницький крізь оптику фотографів. Ця оптика дуже важлива, щоб показати, якою є сучасна фотографія і її різноманіття, – сказав куратор фотографічної резиденцій Олександр Міхед. – Ми спробували показати, яким може бути місто. Воно може відкриватись, закриватись, показувати свої секрети».

Представлена експозиція у галереї складається з трьох блоків

Перший – дослідницька робота Олексія Шинкаренка, який занурився в історію нашого міста. Результатом його роботи стали три книжки, що демонструють три часові періоди з життя Хмельницького: 50-60-ті роки, 70-ті й 80-ті. Особливу увагу автор звертає на опис архівних фотографій. На його думку, особливості мовних шаблонів описів і додаткового тексту, який супроводжує фотографії, створюють новий контекст для створення фотографії.

 

Блок Шинкаренка –три книжки, які розповідають історію Хмельницького 50-80тих років

Наступний блок представляє роботу польського фотографа-документаліста Маріуша Форецькі, який здійснивши мандрівку Хмельницьким, вивчав механізми міських процесів. Виставка «Вухастих і пухнастих», нічне патрулювання поліції, тренування у боксерській секції, марш на честь героїв Небесної Сотні, гулянка в нічному клубі, працівники тролейбусного депо – усе це фотограф показав на виставці.

Блок Маріуша показує наскільки є різноманітним Хмельницький

Третя частина експозиції має назву «Засоби зв’язку». Український фотограф Валерій Мілосердов суттєво розширює уявлення про поняття «засоби зв’язку», демонструючи нові зв’язки, які формуються в суспільстві внаслідок АТО. Ця серія фотографій складається з трьох частин. Це портрети людей, які передають на фронт продукти і домашню їжу, це зображення речей, які необхідні на фронті, і портрети волонтерів.

Блок показує нові засоби зв’язків і нові ланки в суспільстві, які утворилися протягом кількох останніх років

«Автор віднаходить ланцюжки взаємодії засобів зв’язку. І людського тепла. Коли дитячий малюнок, кілька картоплин і пачка печива стають емоційним паливом, що здатні підтримати у найскрутнішу мить», – повідомляють організатори.

Сам ж фотограф зазначив, що перебування у нашому місті протягом резиденції йому сподобалося. «Фотографія – це засіб спілкування, а фотоапарат – інструмент, який відкриває іншу людину. Мені з вами було дуже цікаво і дуже тепло було у вашому місті. Я хочу подякувати, що у вас таке гарне місто і такі гарні люди», – сказав Валерій Мілосердов.

Виставка «Maslo Photo Residency» триватиме до 22 березня у арт-центрі «Maslo». Адреса: Старокостянтинівське шоссе 20/3.

Фотографи Валерій Мілосердов, Маріуш Форецкі і куратор фоторезиденції Олександр Міхед

Хмельничани зможуть ближче познайомитися з своїм містом через фотографію

Люди, які передають харчі бійцям АТО

Самі ящики стають передавачами вдячності і послань

Нічне патрулювання

Усіх охочих запрошують переглянути виставку до 22 березня