Сергій Мельник: «Допомога ОТГ в питаннях ефективного використання бюджетних коштів у пріоритеті»

7 Березня 2018 13:40

Фото: Зліва направо: Мельник С., Мільбрадт Г., Рудик С. (нардеп, член бюджетного комітету), Біндзайль В.

На думку народного депутата, законодавство потребує змін, які дозволять державним органам здійснювати контрольні функції і по об’єднаним територіальним громадам.
28 лютого за сприяння Посольства Федеративної Республіки Німеччини відбулася зустріч із Спеціальним посланником з питань реформ в Україні (децентралізації, доброго врядування і публічної служби); прем’єр – міністром федеральної землі Саксонія (у відставці) професором паном Ґеорґом Мільбрадтом. Участь у ній взяли заступник Голови комітету з питань бюджету Сергій Мельник та голова підкомітету з питань державного боргу та фінансування державного бюджету Сергій Рудик.

Під час зустрічі обговорювались питання подальших кроків у практичній реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Особливий акцент було зроблено на питанні фінансового контролю та аудиту коштів об’єднаних територіальних громад.

Сергій Мельник, як член Бюджетного комітету, зазначив, що важелі здійснення дієвого контролю за витрачанням бюджетних коштів у держави є, адже відповідно до Бюджетного кодексу України Рахунковій палаті надано повноваження на здійснення контролю за надходженням та використанням коштів Державного бюджету, а Держаудитслужбі – за цільовим та ефективним використанням коштів бюджетів всіх рівнів. Посильну допомогу в питаннях поширення найкращих практик, досвіду найефективніше працюючих ОТГ надає і Асоціація міст України.
Проте, враховуючи новизну питання щодо діяльності ОТГ, законодавство потребує змін, які дозволять згаданим державним органам здійснювати контрольні функції і по ОТГ, які стають все більш активними учасниками бюджетних процесів, адже станом на кінець 2017 року вже функціонують 366 об’єднаних територіальних громад, а загалом їх має бути створено біля 1500.

ОТГ наразі не мають досвіду в роботі і відчувають кадровий голод, тому питання контролю за витрачанням ними бюджетних коштів, виходить на перший план. При чому, зауважив народний депутат, важливо, щоб контрольні функції не перетворились в каральні, а носили характер, скоріше, методичної та юридичної допомоги. Яскравою ілюстрацією важливості контролю за ефективністю витрачання бюджетних коштів, на погляд учасників зустрічі, є дії органів місцевого самоврядування, які неспроможні ефективно використати на користь їх громад фінансовий ресурс, отриманий завдяки децентралізації, і, помилково вважаючи це додатковими доходами своїх бюджетів, заробляють на розміщенні вільних бюджетних коштів в банківських установах.

Отже, всі погодились з важливістю піднятого питання і дійшли спільного знаменника в тому, що через зміни в законодавстві треба розширити функції територіальних органів Рахункової палати або Держаудитслужби, які мають, в першу чергу, допомогти ОТГ запобігти помилкам у використанні фінансового ресурсу і досягти найбільшої ефективності та результативності у реалізації наданих їм широких повноважень.