Оптимізація шкіл Хмельниччини – частина призупинила роботу, частину закрито…

19 Березня 2018 10:55

ridna.ua

На Хмельниччині 30 шкіл знаходиться у різній стадії оптимізації (частина з них призупинила роботу, частину закрито через брак учнів).

Про це заявив директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля на засіданні комісії з питань бюджету.

“Мене тішить те, що у більшості випадках вдалося переконати місцеві громади і їхнє керівництво, що школи існують не для вчителів, а для дітей. Тому органи місцевого самоврядування більш прагматичніше підходять до створення нових навчальних закладів”, – наголосив він.

Фасоля навів статистику, яка ілюструє велике бюджетне навантаження на утримання вчителів на фоні різкого закриття шкіл. Так, у 1991 році в області діяло 1604 загальноосвітні заклада, в яких навчалося 207 тис. школярів. Навчальний процес здійснювало 18,2 тис. педагогів. Станом на 2018 рік у Хмельницькій області працює 730 навчальних заклади, де одержують знання 129 тис. учнів. У викладацький процес залучено 17,9 тис. осіб.

“Процес оптимізації тільки розпочинається. Попри це найбільшим противником змін є саме вчитель. І якщо у рамках нової української школи не підготуємо відповідних спеціалістів, то не матимемо нової якості освіти”, – вважає Фасоля.

Як писав НГП, до 1 вересня 831 вчитель Хмельницької області пройде перепідготовку, відповідно до вимог нового державного стандарту початкової освіти.