Порятунок лелек: чого не варто робити, щоб не нашкодити птахам?

22 Березня 2018 09:42
Пережити морози птахам допомагають у Довжку

Пережити морози птахам допомагають у Довжку. Фото: з Фейсбуку Ruslan Ryabyi

Підгодовуючи пернатих, не підходьте до птахів занадто близько, щоб зайвий раз їх не лякати.
Світлини із замерзлими птахами в засніжених полях об’єднали людей під одним гаслом – врятувати птахів, які помирають від холоду та голоду. Хмельниччина – не виключення. Лелек, що повернулися з теплих країв, та через зниження температури й сніг опинилися під загрозою, рятують природолюби з Національного природного парку “Подільські Товтри”. Взялися їм допомагати і жителі села Довжок, що неподалік Кам’янця-Подільського. До порятунку пернатих долучилися місцеві аграрії та навіть діти місцевого дитсадка, каже довжоцький сільський голова Руслан Рябий, сподіваючись, що птахи безболісно переживуть цей холодний тиждень.

Тим часом орнітологи радять не підходити до птахів настільки близько, щоб вони злітали щоразу, бо при зльоті втрачається дуже багато енергії. Стоячи нерухомо лелеки зберігають її і мають значно більше шансів дожити до потепління. Кожен політ це втрата сил, які потрібні їм зараз як ніколи. Найбільшим ворогом птахів є голод. Тому в місцях скупчення птахів можна облаштувати на землі годівнички.

Підходити до лелек на відстань ближче ніж 50 метрів не треба. На цій відстані можна викласти на снігу галявину зі сіна, соломи чи гілок. Окрім того варто пам’ятати, що рослинної їжі ці птахи не вживають. Тому лелек бажано годувати рибою, м’ясом або яйцями. Якщо ж птахи зовсім ослабли і не реагують на рухи людей, їх варто забрати, відігріти і тимчасово розмістити в господарських будівлях.

Такі доріжки з сіна та соломи для лелек стелять небайдужі жителі села.