Уряд має намір збільшити ціну газу на 62%. Депутати Хмельницької облради – проти.

28 Березня 2018 10:31

bukinfo.com.ua

Депутати Хмельницької обласної ради звернулися до Президента, Кабінету Міністрів України і Верховної Ради з вимогою не допустити підвищення ціни на газ для населення.

Про це проголосувала більшість обранців на черговій сесії.

У зверненні говориться, що уряд має намір збільшити ціну газу для населення та підприємств ТКЕ на 62%. Однак, на думку обранців Хмельниччини, нині немає жодних підстав для чергового підвищення ціни на газ для населення. Більше того подібні рішення порушують чинне законодавство країни та права громадян на доступні житлово-комунальні послуги для всіх споживачів.

“Ще попереднє здорожчання блакитного палива порушило основний принцип держрегулювання цін на житлово-комунальні послуги (Закон України № 1875-ІУ від 24.06.2004 «Про житлово-комунальні послуги») – випередження зростання доходів населення над зростанням тарифів. На той час тарифи на комунальні послуги зросли щонайменше у 5 разів при тому, що даними Держслужби статистики України у 2015 році номінальна заробітна плата українця зросла на 20,5% проти 2014 року, а реальна – зменшилась на 20,2%. Протягом 2017 року реальна зарплата збільшилась на 19% у порівнянні з 2016 роком (довідково: 2016 рік до 2015 року – 9%). Отже, за всіма показниками ніякої мови про збільшення ціни на газ не може бути”, – сказано у зверненні облради.

Разом з тим, депутати Хмельницької облради пропонують центральній владі ухвалити державну програму енергетичної незалежності України за принципом зменшення споживання, збільшення видобутку, диверсифікація джерел; провести енергоаудит — повну інвентаризацію видобутку та виробництва усіх видів енергоносіїв; вдосконалити систему пільгового кредитування проектів із покращення енергоефективності як для малого й середнього бізнесу, так і для домогосподарств.