30 березня 1891 року народився відомий український актор Борис Романицький

30 Березня 2018 12:04

Zaxid.net

Борис Романицький належить до тих щедро обдарованих  людей, яких подарувала світові прекрасна Черкаська земля. Знаний актор, театральний режисер, історик театру, чий талант відзначений Шевченківською премією. Романицький завжди з гордістю зараховував себе до акторської школи великого П.Саксаганського.

Народився Борис Васильович Романицький  у селі Чорнобай (нині Черкаська область). Випадало, що мав стати священиком: закінчив Лубенське духовне училище, навчався в Полтавській духовній семінарії. Однак світська кар’єра вабила більше, тож вступив до комерційного інституту в Києві. А крім того,  душа кликала на сцену:  прийшов до  Музично-драматичної школи ім. М. Лисенка. Від  1913р. виступав у трупі Панаса  Саксаганського, згодом — у Товаристві українських акторів. У 1918р. в житті Б.Романицького сталася   надзвичайно важлива подія:  П.Саксаганьский запросив актора до Державного народного театру, яким керував.

Від 1922р. Борис Романицький – один  із засновників і художній керівник  Львівського Українського театру ім. М. Заньковецької. За час, коли служив у цьому славетному театрі, поставив понад 50 вистав. Уперше на українській сцені створив образ Отелло. На творчому рахунку Бориса Романицького – майже 220 основних ролей, серед них головні у спектаклях І.Карпенка-Карого «Сава Чалий», «Мартин Боруля», «Бондарівна»; Г.Квітки-Основ’яненка — «Шельменко-денщик»; Ф.Шіллера —  «Розбійники»; Возний у «Наталці-Полтавці» І.Котляревського; Богдан Хмельницький у однойменній п’єсі М.Старицького та багато інших.

Як історик театру Б.Романицький написав книгу «Український театр в минулому і тепер».

Помер Б.В.Романицький 24 серпня 1988р. у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.

 Підготувала Олена Бондаренко,
Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»