20 квітня: це цікаво знати

20 Квітня 2018 08:59

ridna.ua

«Багату землю сумерк обнімав. Десь обжинкова пісня ще дзвеніла, І липа запах медовий ширила – І дух в тих чарах млів і поринав. І в серці знов збудились поривання. Заворушилися важкі питання, Почулись творчі болі і розкоші…»
Уляна Кравченко

У народі день 20-го квітня називався на честь Акилини. Спостерігаючи цього дня за погодою, люди підмічали: якщо на Акилину дощ – поганий врожай хліба, однак гарною буде калина. Наші пращури на Акиліну спостерігали за небом: якщо на ньому було багато зірок – це обіцяло хороший врожай грибів і ягід.

За церковним календарем 20 квітня вшановують преподобного Георгія, сповідника; преподобного Даниїла Переяславського; мученика Каліопія; мученика Руфина, мученицю Акилину і з ними 200 воїнів; преподобного Серапіона.

Іменинниками 20 квітня є:
Данило, Георгій, Килина.

20 квітня народились:

1894 – Володимир Шульгін – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.

1903 – Ґео (Юрій) Шкурупій – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.

1927 – Павло Луспекаєв – кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».

Події 20 квітня в Україні:

1622 – помер Петро Конашевич Сагайдачний, один з найвидатніших українських гетьманів реєстрових козаків, блискучий військовий і політичний діяч, один з фундаторів школи київського Богоявленського братства, меценат.
«Був це чоловік великого духу, що сам шукав небезпеки, легковажив життям, у битві був проворний, діяльний, у таборі сторожкий, мало спав і не пиячив… на нарадах був обережний і в усяких розмовах неговіркий». (Яків Собеський, польський генерал (1646)

1938 – В Україні прийнята постанова про обов’язкове вивчення російської мови у всіх школах.

2000 – у Броварах в житловий будинок влучила тактична ракета, загинули 3 людини, 5 були поранені.

Події 20 квітня:

1841 рік – Опублікована перша детективна розповідь Едґара По («Вбивство на вулиці Морг»).
1865 рік – Вперше оголошено про появу безпечних сірників.
1902 рік – Подружжя Кюрі вперше одержали чистий радій.
1934 рік – Льотчикам, які врятували екіпаж корабля «Челюскін», присвоєні перші звання Героїв Радянського Союзу.
1940 рік – У США продемонстрований перший електронний мікроскоп.
1942 рік – У Німеччині євреям заборонено користуватися громадським транспортом.

Чи знаєте ви, що:

Петро Конашевич Сагайдачний був видатним флотоводцем. Про це говорить той факт, що протягом майже 20 років він сміливо виходив на герць з могутніми турецькими ескадрами і жодного разу не повернувся додому з поразкою.

За свідченнями сучасників, козаки тоді майже неподільно запанували на Чорному морі і, по суті, контролювали навігацію між Босфором і Лиманом. Відомий італійський мандрівник П’єтро дела Валле повідомляв у травні 1618 р.: «Турки не мають на Чорному морі жодного місця, яке б не взяли і не сплюндрували козаки. В усякому разі вони сьогодні на Чорному морі така значна сила, що, якщо докладуть більше енергії, будуть цілком його контролювати.»

У цей час у Європі створювалася, так звана «ліга християнської міліції». Ця організація ставила за мету створити могутню європейську армію, яка б, увібравши в себе національні формування багатьох країн, витіснила турків з Європи, а можливо, й знищила їхню імперію. Гетьман Сагайдачний записався до цієї ліги разом з усім запорізьким військом. Відомо, що керівництво ліги сподівалося побачити Сагайдачного на чолі спільної європейської армії, і тільки несподівана смерть від рани перешкодила цьому призначенню.