Як полегшити симптоматику сезонної алергії

7 Травня 2018 08:58
Пилок рослин може викликати сильну алергічну реакцію в носі, слизовій оболонці ока та бронхах

Фото: serpadres.com

Пилок рослин може викликати сильну алергічну реакцію в носі, слизовій оболонці ока та бронхах.

Найбільше хворіють люди, які мають спадкову схильність до цього захворювання.
Весна – довгоочікувна пора року, але насолоджуватись теплим сонцем та буйним цвітінням дерев можуть не всі. Причиною цього є сезонна алергія, або поліноз. Хворі, яких сьогодні близько 20% жителів нашої планети, відчувають загострення саме з кінця квітня по липень, коли у повітрі багато пилку рослин. Як боротися із цим недугом та щоразу радіти приходу весни, розповів Павло Чорнобровий, лікар-алерголог, завідуючий алергологічним відділенням обласної лікарні.– Павле Миколайовичу, розкажіть про поліноз і його причини.

– Поліноз – сезонне алергічне захворювання. Його причиною є пилок рослин, що викликає сильну алергічну реакцію в носі, слизовій оболонці ока та бронхах. Найбільшу небезпеку становлять дерева: береза, тополя, дуб, вільха, що зацвітають першими. Потім починається цвітіння злакових трав, а з кінця червня – складноцвітих (полин, амброзія, деякі рідкісні рослини). Всі ці рослини виділяють багато пилку і можуть бути причиною полінозу. Іноді в період цвітіння цих рослин може спостерігатися перехресна реакція з лікарськими засобами, що їх містять, та деякими харчовими продуктами (яблуками, абрикосами, помідорами).

– Які основні симптоми цього захворювання?

– Хворого турбують постійний нежить, водянисті виділення з носа, напади чхання, кашлю, очі сверблять і сльозяться, виникає задишка, інтоксикація, що супроводжується загальною слабкістю організму, у деяких хворих можуть з’явитися висипи на шкірі. Якщо ці симптоми виникають щороку в один і той самий час навесні чи влітку – головний сигнал про цю хворобу. Звісно, при перших симптомах полінозу потрібно звертатись до лікаря, а не займатись самолікуванням, щоб хвороба не прогресувала і не призвела до бронхіальної астми.

– Хто найбільше схильний до сезонної алергії?

– Найбільше хворіють люди, які мають спадкову схильність до цього захворювання. Якщо в роду в когось була бронхіальна астма, поліноз або інші алергічні захворювання, ймовірність розвитку сезонної алергії значно вища. Як правило, в маленьких дітей він діагностується набагато рідше. Перші прояви з’являються після 10-15 років, можуть з’явитись і в 40, і в 50, коли цього вже не очікуєш.

– Як визначити алерген, який провокує поліноз?

– Сучасних методів діагностики є багато. Найчастіше для визначення алергену застосовують шкірні алергологічні тести. Респіраторна алергопанель визначає 20 алергенів, сучасний тест ALEX визначає 200 алергенів, тому дозволяє отримати практично повну картину захворювання кожного пацієнта, проте і вартість такого тесту висока. Однак алергологічні проби дозволено робити дітям після трьох років. Крім спеціальної діагностики, хворий проходить біохімічний аналіз крові.

– Що робити для профілактики та лікування сезонної алергії?

– На жаль, повністю позбутися алергії неможливо, проте максимально полегшити симптоматику цілком реально. Пацієнтам з полінозом рекомендують вживати заходи, спрямовані на обмеження контакту з алергенами. Звісно, повністю це зробити просто неможливо. Тому, коли алерген визначено, лікар призначає лікування. Спочатку хворий приймає антигістамінні препарати, що допомагають полегшити симптоми алергії. Але найефективнішим засобом у боротьбі з полінозом є специфічна імунотерапія. Вона полягає у введенні пацієнту незначних доз алергену, в результаті чого в організмі з’являється стійкість до нього. Специфічну імунотерапію потрібно проводити протягом трьох років.

Надія ГЕЙЧУК