Ділимося досвідом: як дешево та якісно відпочити в українських Карпатах

10 Травня 2018 09:02
Похід допомагає відновитись від втоми

Похід допомагає відновитись від втоми. Фото: з архіву Інни Мельник

Майстер спорту розповіла, чому справжньому туристу потрібні лише квитки на транспорт.
Хто не мріє побачити Карпати? Однак зважитися на похід часто не легко. Про організацію першого туристичного походу розповіла хмельничанка Інна Мельник, майстер спорту України зі спортивного туризму.

«Особисто мені, щоб провести вихідні в горах, потрібні лише квитки на поїзд, – зізнається вона. – Приїжджаєш до відправного пункту, звідти далі пішки в місця, де навіть зв’язок не ловить. Ночуєш в наметі, п’єш джерельну воду. А навколо краєвиди від яких завмирає душа».

Новачку, щоб сходити в перший похід, потрібно буде попіклуватись про туристичне спорядження. Проте в кожному обласному центрі є магазини, де його можна взяти в оренду на декілька днів.

«Я б радила розпочати перший похід в Карпати із села Кваси, селища Ясіня, або міста Яремче. Недавно ми їздили в останнє й були приємно здивовані. В туристичній карті, яку ми там придбали, уже були позначені маршрути подорожі. Маркування в горах відповідає прокладеному на карті маршруту. Також позначені можливі місця зупинок та джерела питної води. Як приємний бонус – до Яремче ходить прямий поїзд з Хмельницького. Новачку раджу почати із кільцевого маршруту, адже ти повертаєшся до точки відправлення, де усе вже знайоме».

В гори йти потрібно з провідником або з людиною, яка вже неодноразово здійснювала такі походи, адже може трапитись чимало неприємних речей. У туристів існують свої, напрацьовані досвідом, правила техніки безпеки.
«За роки туристичного досвіду я провела гірськими маршрутами чимало груп, і з впевненістю можу сказати, що для походу особливої фізичної підготовки не потрібно. Гори очищують людину. Не зважаючи на те, що майже увесь час вам доводиться йти, ви відпочиваєте. В місті людину втомлює метушня, щодня повз нас повітрям пролітають мегабайти інформації. Похід допомагає відновитись від втоми, змінює погляд на життя».

З сайту Укрзалізниці дізнаємось, що білет Хмельницький-Яремче коштує 120 гривень. Вартість оренди туристичного обладнання на добу 50-100 гривень, залежно від магазину. Також рахуємо вартість необхідних продуктів й отримуємо близько 500 гривень за чудових два дні, проведених в Карпатах. Однак, якщо у вас є обладнання, або знайома людина, в якої його можна позичити, вартість вашого відпочинку помітно зменшується.

Автор Андрій Заверуха.