Початок виборчої кампанії, «герегазація» Хмельниччини чи наведення ладу в області

23 Травня 2018 09:58
Є думка, що Петро Порошенко сподівається, що Вадим Лозовий допоможе йому на Хмельниччині з проведенням передвиборчої кампанії

Є думка, що Петро Порошенко сподівається, що Вадим Лозовий допоможе йому на Хмельниччині з проведенням передвиборчої кампанії. Фото: Алли Собко

Принаймні, так думають громадські діячі, яких опитав сайт «Є».
Навколо зміни голови Хмельницької облдержадміністрації (замість Олександра Корнійчука призначили Вадима Лозового) й досі точиться чимало розмов. У куларах обласної влади обговорюють, як ця заміна вплине на ситуацію та чи не відбудеться «герегазація» Хмельниччини. Адже новопризначений керівник ОДА – не з президентської партії, а з «За конкретних справ», співзасновником якої є народний депутат Олександр Герега.

Місцеві політики «під запис» не охоче розмірковують на тему призначення головою Хмельницької облдержадміністрації топ-менеджера «Епіцентру» Вадима Лозового. Однопартійці ж Вадима Миколайовича переконані, що голова фракції «конкретних» в облраді наведе лад в області. А як сприйняли таку перестановку ті, хто, принаймні, офіційно поза політикою?

«Це початок передвиборчої кампанії. Неофіційний. Бо офіційно це буде восени, – вважає Микола Олійник, доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних відносин та туризму Хмельницького національного університету. – Якщо аналізувати офіційні повідомлення статуправління, область цілком впоралася зі завданнями в економіці, але оцінювати роботу Олександра Корнійчука важко, бо він був не публічним. А те, що президент говорив, що в нас одна з найнижчих заробітних плат, то в нас просто дуже мало промисловості. І якщо, до прикладу, зарплата професора на рівні зарплати лейтенанта поліції, то звідки візьметься висока середня? Крім того зробили хитрий крок, піднявши мінімальну зарплату, що дуже добре, але ж зруйнували тарифну сітку. У нас, до прикладу, на кафедрі інженер отримує таку ж зарплату, як прибиральниця».

Читайте також: Перше підтвердження того, що Президент може замінити Корнійчука на… людину Гереги

«Голова ОДА – політична посада. Це людина Президента в області. Фактично президентська передвиборча кампанія вже розпочалась і Порошенку потрібен, перш за все, ефективний координатор у області, – вважає Олег Черненко, координатор громадської організації «Центр UA» у Хмельницькій області. – Призначення Лозового, попри добровільну відставку Корнійчука свідчить про те, що з поставленими завданнями Олександр Корнійчук не впорався. Головним негативом попереднього голови ОДА була його непублічність. Корнійчук зайвий раз намагався не з’являтись перед пресою і я не пам’ятаю, до прикладу, жодного прямого ефіру з ним. Серед позитивів можна відмітити успішну роботу в реформі децентралізації в області та розпорядження про проведення усіх допорогових закупівель органами та підрозділами ОДА та РДА від трьох тисяч гривень через систему Прозорро».

Вадима Лозового 19 травня представив Петро Порошенко.

«Президент готується до виборів і укладає союзи з місцевими бізнес-групами, які готові робити йому результат на виборах в обмін на щось, про що нам звісно не говорять, – таку думку висловив Андрій Попик, суспільно-політичний блогер. – Все просто: за результатами виборів в ОТГ за останній рік президенту показали: ми можемо вигравати вибори на Хмельниччині, а ваші «БППшники» не можуть. Новопризначений голова ОДА не є самостійною політичною фігурою, а є фактично працівником Олександра Гереги, який тепер фактично отримав важелі адміністративного впливу на усю Хмельницьку область. Раніше у нас були локальні неофеодали в різних куточках області. Схоже що зараз йде процес укрупнення, і деякі групи хочуть мати під контролем усю область. Звісно для нас, громадян, усі ці тенденції не є добрими. Тому суспільні протиріччя будуть загострюватись і надалі».

Читайте також: Президент представив нового голову облдержадміністрації. Деталі візиту

«Щодо виборів, то Корнійчук, з точки зору законодавства, все б забезпечив. Просто він не справився б, та й ніхто не справиться, із забезпеченням потрібного результату певним політичним силам. Тому що область дуже специфічна, – продовжує Микола Олійник. – Тут інше турбує. Не початок неофіційної виборчої кампанії, а те, що призначена людина, крім торгівлі, нічим не займалася. Я розумію, що в нас один із найбільших базарів в Україні, але ж не одним ринком живемо… Лозовий довгий період попрацював в системі «Епіцентрів», він один із топ-менеджерів. А «Епіцентр» до того, як Герега пішов у так звану політику, був однією з найдешевших мереж, а тепер – одна з найдорожчих. Бо політика вимагає гроші. Тому той, кому поставили безкоштовно вікно, то в декілька разів за нього потім переплатить».

«Для мне це призначення нічого не означає. Тому що нині облдержадміністрація перестала бути центром прийняття рішень. Хмельниччина – серед лідерів з кількості об’єднаних територіальних громад і ОДА немає на них важелів впливу. Люди вже не живуть в областях, а мешкають у населених пунктах. Обласна влада втратила важелі впливу, які ще були років 5-6 тому, – каже Олексій Голеншин, координатор «Республіканського клубу». – Заміну голови облдержадміністрації вважаю політичними іграми напередодні президентської виборчої кампанії. Мені здається, ті, хто сидять на Банковій (вулиця в Києві, де розташована Адміністрація Президента – прим.авт.), фантазують, що облдержадміністрація може забезпечити їм якийсь результат на виборах. А це нині майже неможливо. Тому можна говорити, що почалася неофіційна передвиборча кампанія».