1 червня — Міжнародний день захисту дітей

1 Червня 2018 11:50

segodnya.ua

Міжнародний день дітей (International children’s Day) чи  Міжнародний день захисту дітей – одне з найдавніших міжнародних свят. Відзначати його було вирішено  1 червня 1925р. в Женеві, під час Всесвітньої конференції з питань безпеки та благополуччя дітей.

Після Дургої світової війни питання захисту життя, здоров’я і прав дитини стало особливо  актуальним.  У листопаді 1949р. в Парижі  Міжнародна демократична федерація жінок на своїй спеціальній сесії офіційно затвердила  День захисту дітей та присягнула безупинно боротися за сталий мир у світі як запоруку  щастя і всебічного розвитку прийдешніх поколінь.

Ініціативу підтримала Організація Об’єднаних Націй, оголосивши захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.

Україна офіційно відзначає День захисту дітей від 1998р.

Цей день  нагадує  світові про необхідність дотримання прав дитини на життя, свободу, освіту, відпочинок та дозвілля; на захист від насильства та експлуатації.

20 листопада 1989р. ООН ухвалила Конвенцію про права дітей. Її підписала 61 країна. Таким чином, права дитини були закріплені на рівні міжнародного права.

Близько  20-25% населення у різних країнах становлять діти. У розвинених, окрім загальновідомих небезпек, на дитину чигають наслідки надмірного захоплення переглядом телепрограм і комп’ютерними іграми.

В деяких країнах Азії та Африки діти потерпають від голоду, сме ртельних захворювань, військових конфліктів, неграмотності.

Захистити дітей від цих небезпек, зберегти їхні життя, забезпечити всі права дитини – обов’язок і відповідальність дорослих: урядів, міжнародних інституцій, громадських організацій.

До Міжнародного дня захисту дітей відбуваються різноманітні заходи: екскурсії, конкурси малюнків на асафальті, фестивалі, концерти.

Для фінансової підтримки благодійних проектів, придбання необхідних приладів для дитячих лікарень, лікування дітей проводяться  доброчинні  акції.

1 червня – це нагадування суспільству про необхідність зробити все, щоб діти були щасливими, мали можливість навчатися, займатися улюбленою справою, втілити свої мрії, реалізувати себе в житті.