Американці подарували Хмельниччині спецавтомобіль для автономного забору донорської крові

14 Червня 2018 13:17

Хмельницька обласна станція переливання крові отримала від американських партнерів спецавтомобіль для автономного забору донорської крові. Аналогів такій техніці в Україні немає. Автомобіль – не новий, надійшов на Хмельниччину за сприяння Міністерства охорони здоров’я як гуманітарна допомога і дуже потрібний подільським медикам. Оскільки тепер вони зможуть виїхати у будь-який куточок краю і здійснити забір донорської крові навіть у селі. Представники обласної станції переливання крові зізнаються, що у кожному населеному пункті готові працювати навіть понаднормово, якщо будуть бажаючі здати кров.

Сьогодні таку процедуру пройшли близько десятка хмельничан. Серед них – заступник голови Хмельницької ОДА Валерій Олійник та директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич. Якщо Валерій Цезаревич здавав кров вперше, то для Якова Миколайовича – це процедура не нова, адже має багаторічний досвід. Не секрет, що лікарям самим часто доводиться ставати донорами, коли виникає критична ситуація.

Подарований спецавтомобіль досить комфортний, має кондиціонер та дизельний генератор, розрахований на 3 робочих місця. Перед процедурою майбутній донор має випити чаю з печивом, пройти усі необхідні процедури, як-от анкетування, вимірювання тиску, здати кров з пальця. І лиш якщо все успішно виконано, зможе поділися кров’ю.

За словами головного лікаря закладу, Ярослава Столяра, найбільше бракує саме крові негативних резусів. Приймають на станції усіх, хто бажає здати кров. Кажуть, запаси зайвими не бувають. Тим більше, коли трапляються ДТП із пораненими. З іншого боку, і в сільській місцевості не бракує людей, які хочуть поділитися краплиною своєї крові. Проте, вони не завжди мають змогу приїхати в обласну станції переливання крові. Тепер же зможуть зробити це, не виїжджаючи зі свого села.

Цього разу здійснили лише пробний забір крові. Незабаром буде можливість представити спецавтомобіль хмельничанам. Адже 14 червня – у Всесвітній день донора у Хмельницькому мають намір провести акцію, де кожен зможе добровільно стати донором крові.

 

Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр здоров’я
Джерело: adm-km.gov.ua