Фінансування закладів первинної медичної допомоги Хмельниччини

15 Червня 2018 11:41

фото з in.ck.ua

Частина медзакладів Хмельниччини фінансуватиметься по-новому уже з 1 липня
З 1 липня частина закладів первинної медичної допомоги області отримуватиме фінансування за новою системою через Національну службу здоров’я України.
Центри первинної медико-санітарної допомоги із Нетішина, Славути, Ізяслава, Хмельницького, Чемерівців, Нової Ушиці, Ярмолинець та Летичева уклали договори із НСЗУ під час першої хвилі підписання, яка тривала до 5 червня. Це означає, що з 1 липня вони отримуватимуть кошти за принципом «гроші за пацієнтом». Вони переходять на механізм прямих оплат від Служби за надані пацієнтам послуги. Базовий тариф за одну людину, що підписала декларацію з лікарем, становить 370 грн, також діють вікові коефіцієнти. Додатково заклади отримуватимуть по 240 грн за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря. При цьому від загальної кількості таких пацієнтів щомісячно буде вираховуватися кількість осіб, які вже подали декларації про вибір лікаря. Ці тарифи затверджені постановою Кабінету Міністрів від 25 квітня 2018 року.
13 червня Кабінет Міністрів забезпечив фінансування закладів первинної допомоги, які не уклали договори з Національною службою здоров’я, в третьому кварталі 2018 року за механізмом медичної субвенції. В Україні всього 149 комунальних закладів охорони здоров’я, які на початку червня уклали договори з НСЗУ, з липня будуть отримувати кошти за програмою капітаційних виплат.
Заклади, які не підписали договори з НСЗУ, будуть у третьому кварталі фінансуватися через механізм субвенції. Для цього місцеві ради мають ухвалити зміни до своїх бюджетів, щоби кошти за механізмом субвенції отримали ті заклади, які ще не увійшли у реформу. На третій квартал 2018 року на первинну медичну допомогу виділено понад 2 млрд гривень субвенції.
Загалом на первинну медичну допомогу в другому півріччі 2018 року у Держбюджеті передбачено 8,05 млрд гривень.

 

Джерело: ngp-ua.info