Хмельниччина складатиметься з 62 ОТГ

18 Червня 2018 13:03

  Хмельниччина посідає другу сходинку в Україні за темпами формування об’єднаних територіальних громад. Щоб продовжити якісне впровадження реформи децентралізації, минулого четверга депутати обласної ради проголосували за затвердження змін до Перспективного плану. Про зміни, які він принесе, розповіли минулої п’ятниці в Центрі розвитку місцевого самоврядування, що фінансується Програмою “U-LEAD з Європою”. Голова обласної ради Михайло Загородний розповів, що прийняття Перспективного плану три роки тому дозволило стати нашій області другою в Україні за темпами формування ОТГ. Так, упродовж 2015-2018 років створено 41 об’єднану територіальну громаду, які охоплюють 55% площі Хмельниччини. У них проживає 36,7% населення краю.

Створення об’єднаних територіальних громад — це вдала реформа, яка дає змогу успішно проводити решту реформ, — каже Михайло Загородний. — Так, 60% коштів, зароблених ОТГ, зокрема податку на доходи фізичних осіб, залишається на місці. Це дає змогу громаді розвиватися. Завдяки змінам до Перспективного плану, в області не залишається білих плям — територій, неприєднаних до жодної з ОТГ.

За його словами, хоч у Перспективному плані розраховано економічну доцільність об’єднання різних громад, раніше на сесіях обласної ради погоджувалося створення ОТГ, які не були у ньому передбачені. Це відбувалося, бо одним з принципів реформи є добровільність. Втім деякі громади з часом пожалкували, що не прислухалися до висновків експертів. Яскравим прикладом є Баламутівська ОТГ Ярмолинецького району, створена минулого року. Її населені пункти мали б об’єднатися з Ярмолинецькою ОТГ але жителі вирішили інакше. У результаті через півроку існування й проблем з обмеженим бюджетом, Баламутівська ОТГ нині хоче приєднатися до Ярмолинецької.

Директор Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський розповів, що в оновленому Перспективному плані передбачено створення 62 ОТГ в Хмельницькій області. За його словами, територіальні громади, які довго вагалися з об’єднанням й лише нині починають свою діяльність, втратили від 16 до 50 мільйонів гривень, які можна було б залучити на розвиток інфраструктури. Заручниками такого зволікання є люди. Наприклад, цікава ситуація склалася навколо майбутньої Капустинської ОТГ, де досі Капустин і Давидківці не можуть вирішити, хто з них стане адміністративним центром об’єднаної громади.

На території Хмельницького району у нас вже є Шаровечківська ОГТ, де відбулися вибори у квітні цього року. Вона складається з двох сільських рад, але нинішнім Перспективним планом до неї включено села Водички і Малиничі, — каже Сергій Яцковський. — Крім того, вже є рішення про приєднання Шумівецької селищної ради до складу Розсашанської ОТГ. До речі, Розсаша займає п’яте місце в Україні за фінансовою спроможністю”.

Також він зазначив, що майбутнє об’єднання громад з Хмельницьким, які розташовані навколо міста, є малоймовірним. Усі вони мають гарну фінансову спроможність, адже компанії, які працюють в обласному центрі, часто реєструються на територіях. Таким чином бізнес платить менші податки. Тому у майбутньому Хмельницькому доведеться співпрацювати із сусідніми ОТГ на рівних. Зокрема, на основі муніципальної співпраці. Така практика доволі поширена у Польщі, Прибалтиці та Франції.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Джерело: proskuriv