155 років тому народився український художник Юліан Панькевич

4 Липня 2018 18:48

З ім’ям Юліана Панькевича пов’язують становлення українського образотворчого мистецтва кінця XIX — першої половини XX ст. Серед його учнів – чимало знаних митців, найперше — відомий  цілому світові Михайло Бойчук.

Юліан Панькевич народився  у с.Устя-Зелене на Тернопіллі. Монастириського району в родині церковного маляра Якова Панькевича. Дитинство Юліана  минуло в с. Васючин та містечку Єзуполь.

Навчався у школах мистецтв Кракова та Відня.

1898 р. став співзасновником та секретарем львівського «Товариства для розвою руської штуки».

1903р. Панькевич оформив антологію  української лірики «Акорди», чиїм упорядником і редактором був І.Франко, який високо цінував талант Панькевича-графіка.

1918 р. художник ілюстрував книгу казок В. Гнатюка «Баронський син в Америці» та на його ж замовлення –збірку «Народні легенди». Відомі також його ілюстрації «Слова о полку Ігоревім», повісті Г. Хоткевича «Камінна душа», творів С. Руданського, Я. Щоголіва та інші роботи.

1904 р. Юліан Панькевич створив портрет Івана Франка – єдиний портрет видатного поета,  написаний з натури. Того ж року художник написав  один з найкращих  своїх творів – портрет  Тараса Шевченка.

Восени 1933 р. ЮліанПанкевич переїхав зі Львова до Харкова. Тут він загинув за нез’ясованих обставин влітку 1934 (за іншою версією — 1935) р.

Джерело: ridna.ua