Як стати впевненим у собі: 10 корисних звичок. Називає Тревіс Бредберрі

4 Липня 2018 18:23

Переймаючи поведінку впевнених людей, ви збільшуєте власні шанси на успіх

В епізоді Зоряних воєн Імперія завдає удару у відповідь, коли Йода тренує Люка, то демонструє міць Сили, піднімаючи з болота зоряний винищувач Х-крил. Люк бурмоче: “Я в це не вірю”. Йода відповідає: “Ось чому ти терпиш невдачу”.

Як завжди, Йода мав рацію, і наука йому вторить. Численні дослідження довели, що впевненість – реальний ключ до успіху.

Вивчення відмінностей між чоловіками і жінками в успіхах в математиці і застосуванні просторових навичок показали, що важливу роль відіграє впевненість. Жінки, яких просили визначити свою стать перед тестом на просторові навички, показували результати гірше, ніж ті жінки, яких про це не просили. Також жінки діяли краще, коли їх просили уявити, як діяли б чоловіки. При цьому обидві статі показували кращі результати, коли перед тестом їм говорили, що представники саме їхньої статі краще справляються з таким завданням.

Ще цікавіше те, що відмінність в результативності між представниками статей практично зникла, коли учасників просили відповісти на кожне питання. Мабуть, коли жінкам дозволяли пропускати питання, вони робили це не через нестачу знань, а через відсутність впевненості.

Справжня впевненість не має нічого спільного з егоїстичною пихою. Коли люди вірять в себе і свої здібності без бравади, то є низка речей, яких вони просто не роблять.

1. Вони не виправдовуються. Якщо й існує одна риса, яка особливо розвинена у впевнених людей, то це впевненість у власних силах – віра в те, що вони можуть щось зробити. Ви ніколи не почуєте, як впевнена людина звинувачує трафік в запізненні або несправедливого боса у відсутності підвищення. Впевнені люди не виправдовуються, адже вірять, що є господарями власного життя.

2. Вони не полишають. Упевнені люди не здаються, ледь щось йде не так. Вони розглядають проблеми і невдачі як перешкоди, з якими потрібно впоратися, а не як непереборні перепони на шляху до успіху. Це не означає, що вони повторюють спроби, роблячи одне і те саме. Перше, що роблять впевнені люди, коли щось йде не так, – визначають, в чому причина помилки і намагаються запобігти її повторенню.

3. Вони не чекають дозволу діяти. Впевнені люди не потребують, щоб хтось говорив їм, коли і що робити. Вони не витрачають час, ставлячи собі питання на кшталт «чи можу я?» або «чи маю я?» Якщо вони задаються питанням про щось, то це радше питання «чому б мені цього не зробити?» Будь то проведення зустрічі, якщо на неї не з’явився голова, або подолання зайвого кілометра задля вирішення проблеми клієнта. Вони не чекають, щоб про проблему подбав хтось інший. Вони бачать, що щось має бути зроблено, і роблять це.

4. Вони не шукають уваги. Упевнені люди знають, що бути собою – набагато ефективніше, ніж намагатися довести свою актуальність. Люди швидко підхоплюють ваше сприйняття, їх радше приваблює правильне ставлення, ніж те, яких людей або яку їх кількість ви знаєте. Коли впевнені люди отримують частку уваги за досягнення, то швидко переносять акцент на інших людей, які важко працювали, щоб їм допомогти. Вони не прагнуть схвалення або похвали, адже їхня самооцінка народжується всередині.

5. Вони не потребують постійної похвали. Вам доводилося бути з людиною, яка постійно хоче чути, наскільки вона хороша? Впевнені люди так не роблять. Вони не думають, що їхній успіх залежить від чужого схвалення, розуміють, що як би добре вони не працювали, завжди знайдеться хтось, хто зможе лише критикувати. Впевнені люди також знають, що впевненість, яка залежить від чужої похвали, насправді, зовсім не є впевненістю. Це нарцисизм.

6. Вони не відкладають. Чому люди прокрастинують? Часом просто з ліні. Але часто вся справа в страху – страху змін, провалу або навіть успіху. Впевнені люди нічого не відкладають. Вони вірять в себе і очікують, що їхні дії наблизять до мети. Вони не сидять в очікуванні слушного часу або ідеальних обставин. Вони знають, що важливий тільки сьогоднішній день. Якщо їм здається, що час не підходящий, то вони роблять його таким.

Порівняння себе з іншими обмежує

7. Вони не судять. Упевнені люди не судять інших, адже знають – кожному є, що запропонувати, тому не потрібно принижувати інших, щоб відчувати себе добре. Порівняння себе з іншими обмежує. Впевнені люди не витрачають час на оцінку інших і тривоги про те, чи зможуть вони відповідати вимогам кожного зустрічного.

8. Вони не уникають конфліктів. Упевнені люди не вважають конфлікт чимось, чого потрібно уникати будь-якою ціною. Це радше те, чим потрібно ефективно управляти. Вони знають, що конфлікт – складова життя. Його не можна уникнути, не обманувши себе.

9. Вони не дають нестачі ресурсів встати на своєму шляху. Впевнені люди не змінюють курс лише через відсутність правильного звання, персоналу або грошей. Вони або знаходять спосіб отримати необхідне, або придумують, як без цього обійтися.

10. Вони не дозволяють життю стати занадто комфортним. Упевнені люди розуміють, що зайвий комфорт – смертельний ворог досягнення цілей. Комфорт призводить до самовдоволення, а це, в свою чергу, веде до застою. Коли такі люди починають відчувати комфорт, то сприймають це як велику червону ганчірку і починають розширювати  кордони, щоб продовжувати рости як особистості і як професіонали. Вони розуміють, що невеликий дискомфорт – це добре.

Підсумуємо

Переймаючи поведінку впевнених людей, ви збільшуєте власні шанси на успіх, а це, в свою чергу, призводить до впевненості. Теорія зрозуміла, тепер залишається лише діяти.

Переклад НВ

Новое Время володіє ексклюзивним правом перекладу і публікації колонок Тревіса Бредберрі.

Оригінал опубліковано на TalentSmart. Републікація повної версії тексту заборонена.

Тревіс Бредберрі – володар нагород і співавтор бестселера “Емоційний інтелект 2.0”, співзасновник TalentSmart, світового лідера з тестування та навчання емоційного інтелекту, що працює з 75% компаній зі списку Fortune 500.

Його книги перекладені на 25 мов і продаються у 150 країнах світу. Він також співпрацював з виданнями Newsweek, Time, BusinessWeek, Fortune. Forbes, USA Today, The Wall Street Journal, The Washington Post, The Harvard Business Review.

Джерело: nv.ua