Відбиратимуть майно: нові штрафні санкції для неплатників аліментів

5 Липня 2018 14:39

3 липня Верховна Рада ухвалила законопроект, який підвищує відповідальність боржника за несплату аліментів. Він передбачає автоматичний арешт коштів та суспільні роботи. Крім того, за рік заборгованості доведеться заплатити штраф 20% від суми боргу, два – 30%, три і більше – 50%.

“В Україні на відмінно від Європи дійсно є проблеми з аліментами. Люди відмовляються платити їх. Крім того, багато українців працюють неофіційно. Метод “подати до суду і чекати компенсацію”, не завжди спрацьовує. Тому боржників хочуть залякати і примусити платити аліменти”, – розповів Gazeta.ua Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

За новими правилами аліменти дозволили стягувати з майна боржника, який офіційно не працює.

“Наприклад, можна арештувати автівку неплатника і примусово продати її. Таким чином, компенсувати заборгованість по сплаті аліментів. Нова норма розширяє та захищає інтереси тих дітей, кому батьки не хочуть матеріально допомагати”, – каже експерт.

На думку адвоката Ростислава Кравця, суттєво нові посилені штрафні санкції не поліпшать ситуацію зі сплати аліментів.”Зазвичай заборгованість пов’язана не з тим, що особа має кошти і не хоче сплачувати їх. А з тим, що у людей немає грошей, щоб утримувати себе. Тому додаткові штрафні заходи прискорять сплату аліментів тими, хто має кошти. На тих, хто їх немає, нововведення жодним чином не вплинуть. Навпаки — тіньова економіка зросте. Люди не зможуть сплатити борг 100 — 500 тисяч гривень. Для них і тисячу важко компенсувати. Щоб якимось чином зберегти власні кошти, боржники не будуть офіційно працевлаштовуватися”, – каже він.

6 лютого 2018 року в Україні посилили відповідальність за несплату аліментів. Тих, хто понад 6 місяців не платить аліменти, включають до спеціального реєстру. Крім того, їх тимчасово позбавляють права виїзду за кордон, керування автомобілем і використання зброї. До офіційно непрацевлаштованих боржників застосовують суспільно корисні роботи.

Джерело: gazeta